Spoorlijnen Groene Hart handenbinders

De spoorlijnen van Woerden naar Leiden en van Alphen naar Gouda, staan bij Prorail te boek als handenbinders. Vorig jaar traden er in totaal 959 storingen op, waarvan zo’n 70% een technische oorzaak had. Wat dat laatste betreft scoren de spoorlijnen zo’n 10% hoger dan de rest van de sporen in het land. Overigens leveren niet al die technische storingen overlast op. Een gesprongen zekering bijvoorbeeld kan snel vervangen worden, zonder dat er vertraging optreedt.

De oorzaak van de grote hoeveelheid storingen, ligt voor een deel bij het feit dat de veengrond waar een groot deel van het spoor over loopt, vrij onstabiel is. Verder bevinden zich op de spoorlijn op een flink aantal plaatsen boerenoverpaden. Dat zijn spoorwegovergangen die de weilanden aan beide zijden van het spoor met elkaar verbinden. Regelmatig veroorzaakt overstekend vee daar oponthoud. Inmiddels is dit aantal overpaden teruggebracht naar 38. 20% van de storingen op het spoor wordt veroorzaakt door buitenstaanders. Weersinvloeden en werkzaamheden nemen elk 5% voor hun rekening. Hoewel de gemeenten die aan de spoorlijnen liggen veelal pleiten voor dubbelspoor, ziet Prorail meer in het terugdringen van de overlast op het bestaande spoor.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×