"In de Kooilaan, geboomte en omgeving, al veel veranderd". Gezicht op een huisje aan de Kooilaan. 14,5 x 17,5 cm Gouche, ca. 1900.

Leiden en omgeving romantisch bekeken door Jan Elias Kikkert

Op de beeldbank van het Regionaal Archief Leiden is vanaf vandaag de collectie van 845 tekeningen en aquarellen van Jan Elias Kikkert te bekijken. Deze romantische kunstschilder leefde van 1843 tot 1925 en woonde vanaf zijn jeugd in Leiden. Op 17-jarige leeftijd werd hij aangenomen als leerling van G.J. Bos, lithograaf en kunstschilder in Leiden. Daarna was hij werkzaam op de tekenkamer van de zilverfabriek Kempen te Voorschoten, maar keerde terug naar Bos, die het tekenen van bijwerk en de bewerking van de lithografische kleurstenen aan hem overliet. Om te kunnen tekenen naar ‘levend model’ werd hij lid van Ars Aemula Naturae. Het werk van Kikkert laat een ideaalbeeld zien, zonder rokende fabrieksschoorstenen of andere elementen, die de natuurlijke schoonheid verstoren. Hij benutte elk stuk van het papier, zowel de voor- als de achterkant. In het ‘Leids Jaarboekje’ van 1925/1926 wordt hij omschreven als een eenvoudige, bescheiden man, die zich aangetrokken voelde tot alles wat de natuur, de stad en het dorp aan schilderachtigs te bieden had.

Helaas werd Jan Elias Kikkert in de herfst van zijn leven getroffen door een verlamming, die hem verder tekenen onmogelijk maakte. Op 11 april 1925 overleed hij onder tragische omstandigheden. Meer info en de collectie: www.leidenarchief.nl.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×