Art Vogel van de Hortus naast de bloeiende Amorpho Phallus (vormloze penis) in 2003. (Archieffoto: Chris de Waard).

Penisplant gaat weer bloeien in Leidse hortus

In de Hortus Botanicus zal eind van de maand, voor het eerst in vijf jaar, weer een bloeiende reuzenaronskelk te zien en te ruiken zijn. De grootste bloem ter wereld, ook wel penis- of lijkenplant genoemd (vanwege respectievelijk de vorm en de geur), bloeit maar eens in zijn leven en sterft dan. De bloem zal eind augustus een volle dag en twee nachten in bloei staan, verwacht kaschef Art Vogel van de Hortus. Leiden is de enige plantentuin in Nederland met eens in de zoveel jaar een bloeiende amorphophallus titanum. De plant moet acht tot vijftien jaar groeien voor de eenmalige bloei.

Als de enorme plant (tot 3 meter hoogte) bloeit, verspreidt hij een indringende lucht, volgens kenners een mix van een lijkengeur, ranzige kaas en rotte vis. Als de bloem tijdens de bloeitijd opengaat, wordt de stank sterker.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×