Leids ereburger overleden

Leiden heeft een ereburger verloren. Op woensdag 30 juli is Prijnie Hartevelt op 84-jarige leeftijd overleden. Mevrouw Hartevelt was in de oorlog actief in het verzet. Ze was onder andere koerierster en verzamelde informatie voor de Inlichtingendienst. In 1996 werd zij voor deze daden beloond met de erepenning (ereburgerschap) van de stad Leiden.

Prijnie Hartevelt was de rest van haar leven betrokken bij de Leidse cultuur. Ze was van 1954 tot aan haar overlijden actief als penningmeester van Toneelvereniging Tot Ieders Genoegen. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was ze lid van de sectie Theater van de Culturele Raad. Daarnaast maakte zij vanaf 1978 deel uit van de Werkgroep Amateuristische Kunstbeoefening WAK, waarvan zij penningmeester was. Ook was mevrouw Hartevelt lid van het Anjercomité en organiseerde ze de Anjercollecte. Vorig jaar ontving ze de Zilveren Anjer uit handen van de Commissaris van de Koningin. Bij de lintjesregen van dit jaar werd de ereburger benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.De Uitvaartdienst van mevrouw Hartevelt vond plaats in de Hooglandse Kerk.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×