Museum Volkenkunde stoot deel Japancollectie af

Museum Volkenkunde zoekt op korte termijn nieuwe beheerders voor 1654 voorwerpen uit de omvangrijke Japanverzameling. De afstotingsoperatie is het slotstuk van een lang traject, dat in de jaren negentig van de vorige eeuw startte met het Deltaplan voor Cultuurbehoud. Uitgangspunten hiervoor zijn de optimalisering van behoud, beheer en digitalisering van de collectie. Het gaat om uiteenlopende voorwerpen, van prenten en schilderingen tot porseleinen vaatwerk, lakwerk en kleding, die niet meer passen binnen het verzamelbeleid. Wat overblijft, is nog steeds onbetwist de beste Japancollectie ter wereld met als belangrijkste punt het dagelijks leven uit de Edo periode (1700-1868).

De totale Japancollectie bestaat uit 37.500 voorwerpen (en sets van voorwerpen die bij elkaar horen). Het gaat om voorwerpen die betrekking hebben op alle denkbare aspecten van de Japanse cultuur: kleding, schoeisel, toiletartikelen, huisraad en schrijfgerei maar ook modellen van huizen, tempels en boten, schilderingen, munten, kaarten, boeken en gereedschappen van handwerkslieden.

Vanaf nu zijn de voorwerpen die voor afstoting zijn geselecteerd op de herplaatsingsdatabase van het ICN www.herplaatsingsdatabase.nl geplaatst. Er is een volgorde aangebracht in de mogelijke ‘nieuwe’ eigenaars: allereerst de Nederlandse rijksmusea, volkenkundige musea, overige musea; dan buitenlandse musea; gevolgd door maatschappelijke instellingen in Nederland, die een sociaal en/of cultureel doel dienen en als laatste particulieren. Voor deze laatste categorie wordt uiteindelijk een veiling georganiseerd.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×