Foto's: Paul Vlaar, Styling Studio MBVB, Visagie Mirella Magielsen voor eefjevandaal.com

Leidse kandidaat Mister Gay verkiezing haakt af

Voor de tweede maal is een christelijke kandidaat vanwege zijn geloof uit de verkiezing van Mister Gay Netherlands gestapt. Kandidaat Daniël (22), theologiestudent uit Leiden, beëindigde één week voor de finale zijn deelname aan de verkiezing. Tegen de organisatie heeft de christelijke Daniel aangegeven dat zijn besluit direct te maken heeft met angst voor reacties uit zijn (gelovige) omgeving. Daniël begon te twijfelen over zijn deelname op het moment dat hij door het EO tv-programma Knevel & Van den Brink gevraagd werd om te gast te zijn. Daniël: “Het is gaan spelen sinds dat interview. Toen kwam voor mij heel erg de stress op dat ik het boegbeeld zou gaan worden van homo christelijk Nederland. En dat is gewoon een hele gevoelige discussie.”

Hij ging dan ook niet naar het tv-programma. Zijn beslissing om op te stappen berust op angst: “Ik was gewoon opeens bang dat ik tussen verschillende vuren in zou komen te zitten. Dat mensen, en dan heb ik het vooral over de media, mij persoonlijk iets zouden verwijten als ik me in de verkiezing zou storten.” Opvallend genoeg was Daniël ook de kandidaat die juist vanwege zijn actief christelijke achtergrond aan de verkiezing deelnam in een poging om te laten zien dat je als gelovige homo ook Mister Gay kunt worden. Hij noemde dat zelf in de tekst waarmee hij zich voorstelde aan zijn publiek nog “een bruggetje slaan”.

“Geloof onderdrukt geaardheid”
Mister Gay-organisator Frederik van den Bosch: “Hoewel Daniël zich juist opgaf om de brug te slaan tussen geloof en homoseksualiteit, zal hij zich niet bewust zijn geweest van de impact die deze verkiezing heeft. Je moet sterk in je schoenen staan. De aandacht van Knevel & Van den Brink, met honderdduizenden kijkers, zal hem bang gemaakt hebben.”

Die angst illustreert volgens Van den Bosch duidelijk wat er niet klopt in de verhoudingen tussen religie en homoseksualiteit: “Als homo kun je nog zoveel goede intenties hebben, als zo’n groep gelovigen dreigt zich van je af te keren, of je bent daar op z’n minst bang voor, dan delf je het onderspit. Geloof is in staat om geaardheid te onderdrukken. Het moet voor talloze gelovige homo’s en lesbo’s een enorm probleem zijn, dat kan niet anders!”

Verkiezing Mister Gay 2008
De finale van de verkiezing van Mister Gay Netherlands vindt zondag 17 augustus plaats in poppodium Paradiso in Amsterdam, tijdens een twee uur durende live show. De presentatie van de verkiezingsshow is in handen van cabaretière Brigitte Kaandorp. In de jury zitten dit jaar mode-ontwerpster Judith Osborn, stylist Maik de Boer, diva MayDay en Mister Gay 2007 Stefan Onland. Hollands Next Top Model Kim Feenstra zou eigenlijk ook plaats nemen in de jury maar is verhinderd door het drama dat eerder plaatsvond met haar vriend.

Tweede keer christelijk vertrek, tweede vertrekker in 2008
In 2007 was het kandidaat Iede Hoorn die op last van zijn christelijke vader uit Urk de verkiezing verliet. Daarmee heeft Daniël de dubieuze eer om de tweede christelijke homo in de geschiedenis van de Mister Gay verkiezing te zijn die vanwege zijn geloof niet door durft te gaan. Daniël is bij de verkiezingsronde van 2008 al de tweede uitvaller. Helemaal aan het begin van de verkiezing, op de allereerste dag, besloot een kandidaat te stoppen omdat hij nog moeite had met zijn coming-out en bang was om teveel in de schijnwerpers te komen staan.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×