De Amorphophallus titanum ofwel 'penisplant' was gisteravond in vol ornaat te bewonderen. (Foto: Fotobureau Peter Schipper).

Reuzenaronskelk bloeit in Leidse Hortus

Zondagmiddag rond 16.30 uur opende het schutblad van de Reuzenaronskelk in de Hortus Botanicus zich. De voorbode van de echte bloei die zondagavond tot 23.00 uur te zien was, omdat de Hortus speciaal langer openbleef. Vooral als de plant net in bloei staat, geeft deze ook een indringende lijkengeur af. Met die aasgeur worden insecten gelokt die als stuifmeelkoerier dienen. De geur kan het beste worden omschreven als een ‘dooie-dieren-lucht’ of een ‘vergeten vliko-bak tijdens een hittegolf’. Ook de bordeauxrode kleur van de binnenzijde van het schutblad doet enigszins denken aan een vergeten pakje rookvlees. Allemaal seinen die voor insecten een uitnodiging tot een groots feest zijn en die voor de plant tot voortplanting leiden.

Behalve geur en kleur is er voor insecten ook nog een visueel sein. De ‘spadix’, de geurkolf waar de naam Amorphophallus naar verwijst, wordt zo’n 10 tot 15 graden warmer dan de omgeving. Insecten vangen net nog een deeltje extra op van het licht en zien de kolf als een soort baken in het donkere, tropische bos staan. Zo krijgen ze als het ware nog een extra richtingaanwijzing waar ze naar toe moeten vliegen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×