Wethouder Steegh onthulde de Leidse biobus toepasselijk met het doortrekken van een toilet. De biogassen worden gewonnen uit rioolslip. (Foto's: Chris de Waard).

Stadsparkeerplan neemt Biobus in gebruik

Het was een groen feestje, vanmorgen op het Stadhuisplein. Daar nam GroenLinks-wethouder John Steegh (Verkeer & Milieu) de eerste biobus van de Stichting Stadsparkeerplan Leiden in gebruik. De nieuwe bus rijdt op ‘Leidse kak’; Van rioolslib wordt biogas gemaakt. De bus kon er komen dankzij een bijdrage van de Postcodeloterij (via de Stichting Doen) en het Leidse bedrijf Groen Vervoer van Key Poll dat de bussen tegen kostprijs levert. De komende twee jaar moeten alle bussen van het Stadsparkeerplan vervangen worden, maar daar is nu geen geld voor. De stichting kampt met financiele problemen doordat een groot deel van de parkeercapaciteit de afgelopen jaren verloren is gegaan. Zo werd het terrein aan de Haagweg gehalveerd en moest ook het Park&Ride terrein bij de Groenoordhallen fors inkrimpen. Het derde terrein, bij de Lammenschansweg, verdween helemaal door de nieuwbouw van het ROC.

Duirecteur Chris Verplancke zet al zijn hoop op het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan dat de komende maanden wordt vastgesteld. “Maar als we er geen terreinen bijkrijgen, hebben we geen geld voor nieuwe bussen. dat rijdt er in 2010 nog maar één bus, maar die is dan tenminste wel groen.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×