Vragen CDA over veelwijverij

Het CDA heeft het college een aantal schriftelijke vragen voorgelegd over het al dan niet inschrijven van polygame huwelijken. De partij doet dat naar aanleiding van een artikel dat begin augustus in het NRC stond. Uit dat artikel bleek dat de burgelijke stand in de grote Nederlandse steden, jaarlijks tientallen bigame of polygame huwelijken registreert. Deze huwelijken zijn in Nederland strafbaar. Registraties die zijn afgesloten in landen waar veelwijverij niet strafbaar is, zoals bijvoorbeeld Marokko, zijn echter ook in Nederland niet strafbaar, aldus het CDA.Momenteel verwijdert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waar alle gesloten huwelijken worden geregistreerd dergelijke huwelijken uit het bestand, omdat ervan wordt uitgegaan dat het gaat om administratieve vergissingen. Het CBS gaat nu na, of deze verwijdering wel terecht is.

Het CDA verbaast zich over deze situatie en wil van het college weten hoe de gemeente Leiden ermee omgaat.Allereerst wil de partij weten of, en hoeveel polygame huwelijken er in Leiden worden ingeschreven. Het CDA is benieuwd welke officiƫle instructies Burgerzaken wat dit betreft gekregen heeft en of deze in de praktijk ook gehanteerd worden. Ook vraagt de partij hoe de huwelijken geregistreerd worden en of justitie wordt ingeschakeld in geval van een polygaam huwelijk. Als dat niet het geval is, wil het CDA weten of het college bereid is deze regel aan te scherpen.Tenslotte vraagt de fractie of het college ook vindt dat deze strafbare praktijk met justitiƫle middelen moet worden tegengegaan.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×