Vredesprijs voor journalist Arnold Karskens

Arnold Karskens is afgelopen middag uitgeroepen tot Journalist voor de Vrede. Dat meldt persbureau Novum. Het Humanistisch Vredesberaad lauwerde de oorlogsjournalist zondagmiddag in het Museum van Volkenkunde. “De jury roemde Karskens om zijn onafhankelijke opstelling, los van regering en legerleiding,” laat bestuurslid van het vredesberaad en jurylid Paul Kuiper weten. “Van bijzonder belang is dat hij in de Nederlandse verslaggeving een waardevol tegenwicht biedt tegen de helaas nog zeer gangbare benadering waarbij oorlogsgebieden primair door de westerse bril bezien worden”, citeert Kuiper de jury. “Als een van de weinigen herinnert hij ons er consequent aan dat in een oorlogsgebied elke om het leven gebrachte inwoner van dat gebied niet minder tragisch is dan een gesneuvelde Nederlander of Amerikaan. Zo belicht hij de voedingsbodem voor de verbittering tegen het Westen in een groot deel van de islamitische wereld.”

Karskens bezocht zeker dertig oorlogsgebieden, waaronder Irak en Afghanistan. Hij is een van de weinige Nederlandse journalisten die dit niet ‘embedded’ doet, zodat hij zijn verslagen voor publicatie niet hoeft te laten lezen door het ministerie van Defensie.

Het Humanistisch Vredesberaad reikt de vredesprijs jaarlijks uit aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist die zich onderscheiden heeft door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving, en daarmee heeft bijgedragen aan een cultuur van vrede en geweldloosheid. De prijs wordt ook wel de ‘Han Achttienribbeprijs voor Vredesjournalistiek’ genoemd.

Afrika-correspondent Koert Lindijer won de prijs vorig jaar. In de jaren daarvoor waren dat Ramsey Nasr, Mohammed Benzakour, Anja Meulenbelt, Stan van Houcke.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×