SP wil geen PvdA-voorzitter bij burgemeestersbenoeming

De Leidse SP-fractie betwijfelt of PvdA-fractievoorzitter Henny Keereweer wel onafhankelijk genoeg is om voorzitter te kunnen zijn van de commissie die zich de komende tijd gaat buigen over het advies aan de minister van Binnenlandse Zaken over de herbenoeming van burgemeester Lenferink. SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen wil daarom dat de PvdA het recht om, als grootste fractie, de voorzitter van die commissie te leveren, opgeeft. Theeuwen twijfelt aan de onafhankelijkheid van Keereweer omdat die in de krant te positief over Lenferink zou zijn geweest. Ook zijn de twee partijgenoten.

De fractievoorzitters van alle partijen waren al bijeen geweest om het voorstel voor de instelling van de vertrouwenscommissie te bespreken. Theeuwen bleef toen zonder afmelding weg. De SP kreeg geen enkele steun van de andere partijen. Wel een hele lading kritiek.

Volgens D66-fractievoorzitter Paul van Meenen is de herbenoeming van de burgemeester een belangrijk proces dat stap voor stap zorgvuldig moet plaatsvinden. De stemmingmakerij van de SP vond hij daarom een treurige vertoning. Zelf twijfelt Van Meenen geen moment aan de onafhankelijkheid van Keereweer: ” Ik zal er nooit van verdacht worden dat ik Keereweer maar wat dan ook gun, u kent mijn verhouding met die partij. Maar voorzitten kan ie prima.”

Bij de stemming over het voorstel om de commissie voor de herbenoeming in te stellen, was alleen Jan Boer van de Stadspartij Leidens Ontzet tegen. Boer: “Ik mag me als 1-mansfractie niet eens laten vervangen, als ik een keer niet kan. Dat heb ik tijdens het overleg ook al opgemorken, maar daar wordt dan weer niet op ingegaan. Ik ben wel voor dat voorstel van de SP, maar dat maakt niet uit want ik stem toch tegen het voorstel. Dat is waardeloos.”

Boer had sowieso zijn avond niet en toen burgemeester Lenferink hem per ongeluk aansprak met ‘de heer Boer van Leefbaar Leiden’ schoot hij uit zijn slof: Dat is nou al de zoveelste keer. Ik ben niet van Leefbaar Leiden, al heb ik die naam 40 jaar geleden wel zelf bedacht. Biedt nou je excuses maar eens aan oliebol.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×