Bouw muziekcentrum De Nobel mogelijk weer later

Vanwege de financiële omvang van het project, komt het uitvoeringsbesluit voor de bouw van een nieuw muziekcentrum in het Nobel-complex aan de Lange Scheistraat pas in 2010. Daardoor loert het gevaar dat het zelfs over de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dat jaar wordt heengetild. Wethouder Jan-Jaap de Haan wil dat wel graag voorkomen. Omdat met de realisatie van het project miljoenen zijn gemoeid, moet het kiezen van een architect via een europese aanbesteding. Die procedure duurt langer dan de negen tot 12 maanden die een uitvoeringsbesluit normaal duurt. De gemeenteraad stemde afgelopen avond wel in met de plannen voor de nieuwe Leidse poptempel.

Voordat het project de volgende (uitvoerings)fase ingaat, wil de gemeenteraad nog wel over een aantal zaken duidelijkheid. Bijvoorbeeld waar toekomstige bezoekers hun auto of fiets kwijt kunnen. Ook komt er een integrale energiestudie die de Regionale Milieudienst gaat uitvoeren. Daarin worden zaken onderzocht om de energievraag te minimaliseren. GroenLinks drong al langer aan op een klimaatneutrale bouw van het muziekcentrum. Door daar al bij het ontwerp rekening mee te houden, denkt die partij dat de kosten mee zullen vallen. Zo kan volgens fractievoorzitter Rianne Becht bijvoorbeeld regenwater worden opgevangen voor de toiletten. Ook had ze gehoord van een energieopwekkende dansvloer in een discotheek in Rotterdam.

Een amendement van de SP werd door wethouder De Haan ontraden. Daarin werd opgeroepen om het LVC hoe dan ook in het pand aan de Breestraat te laten zitten totdat het nieuwe muziekcentrum klaar is. Volgens het college kan dat niet worden gegarandeerd, omdat de belangen van de gemeente bij de Aalmarkt te groot zijn. Wethouder De Haan: Dat gaat om vele miljoenen meer dan het project bij de Nobel. We kunnen het ons niet permitteren om die twee projecten afhankelijk van elkaar te maken. Dan moet een eventuele ontwikkelaar van de Aalmarkt wachten tot de Nobel klaar is.”

De ChristenUnie drong nog aan op een andere financiering. Zes ton komt nu uit het parkeerfonds, terwijl het niet aan parkeren wordt besteed. “Dat heeft u zelf in het oorspronkelijke plan, waarbij het LVC onderdeel zou worden van de Aalmarktplannen, zo besloten. Het is hetzelfde geld, we nemen het alleen mee naar de Nobel,” zo verdedigde wethouder de Haan deze ‘onheuse’ greep in de parkeerkas. “Dit college zou dat nu niet meer zo doen, maar het parkeerfonds was vroeger vaak een algemeen dekkingsmiddel voor projecten.”

Leefbaar Leiden ziet nog wel de nodige beren op de weg. Fractievoorzitter Sloos betreurt het heel erg dat het oorspronkelijke plan niet dor is gegaan en dat er nu een kleiner LVC komt: “Als je maat 42 hebt en je moet schoenen van maat 37 aantrekken dan doet dat zeer. Dan krijg je eksterogen en dat gaat in de toekomst voor veel problemen zorgen. Het LVC moet straks, als enige uitgaansvoorziening voor jongeren uit de werkende klasse, mensen voor de deur gaan houden. Ook vreest Sloos voor de veiligheid rond de nieuwe poptempel. “Het is daar een ‘no-go area’. Vanwege de gevaarlijke situatie daar, wilden we eerder al cameratoezicht. De burgemeester zei toen nee, maar je zal zien dat hij er straks op hangende pootjes om komt vragen. Overigens twijfelt Sloos of het muziekcentrum er überhaupt wel komt: “Dit is het zoveelste plan van het zoveelste college.” Als het muziekcentrum volgens plan wordt gerealiseerd voorspelt Sloos in elk geval nu al vreselijke financiële tegenvallers in de toekomst.

Leiden nobel


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×