Hoofd Leidse Venus teruggebracht

Het hoofd van de Leidse Venus is terug. Drie weken geleden werd het afgezaagd en loofden de kunstenaars van het Kunst Uitschot Team (KUT) een beloning uit van €150,- voor de vinder. Het is nog zeer de vraag, of het hoofd nog teruggeplaatst kan worden op het beeld. De kunstenaars van KUT gaan dit wel proberen, omdat het volgens hun zeggen recht doet aan de turbulente geschiedenis, die deze Venus inmiddels met zich meedraagt. Het hoofd lag voor de deur van het atelier. Twee weken eerder hadden de daders onder het pseudoniem ‘Verdandi Veritas’ een e-mail gestuurd naar de redactie van het Leidsch Dagblad. De daders lieten weten het beeld niet mooi vinden en tegen het cultuurbeleid van de gemeente te zijn. Volgens de kunstenaars van het KUT staat de onthoofding nu symbool voor kunstzinnige vrijheid. Ze hebben dan ook geen goed woord over voor deze actie: “Dit is geen ludieke actie meer. Het zijn net kleine Taliban.”

De gemeente heeft de politie ingelicht zodat deze nog sporenonderzoek kan doen aan het houten hoofd.

Onderstaande e-mail, stuurden de daders aan het Leidsch Dagblad:

“Graag zouden wij deze daad van ofwel patriottisme, ofwel cultuurterreur bij deze toelichten. Laat ons beginnen met een empirische, objectieve beschrijving van de houten creatie in kwestie. Een naakt gedrongen vrouwenlichaam met sterk aangezette rondingen. Voeten als die van een hobbit. Geen armen. Dit geheel wordt bekroond door een kaal, soort van mannelijk hoofd, buitenproportioneel groot. Ook de verhoudingen van het hoofd zelf zijn ver te zoeken. Het kroonjuweel van het hoofd moet wel de enorme extra onderkin zijn. Een echt mens dat er zo uit zou zien, zou door vele van zijn of haar soortgenoten gemeden worden, en nagekeken met een mengeling van medelijden en afgrijzen.

Venus, de godin van liefde, de mooiste van alle menselijke wezens ter aarde zijn. Dientengevolge vatten wij dit standbeeld op als een belediging aan het adres van de hele mensheid. Maargoed, kunst is een kwestie van smaak, en over smaak valt niet te twisten, zo is de bestaande opvatting. Dat het beeld in de ogen van alle mensen, die niet onderlegd zijn in de kunst van het waarderen van moderne kunstwerken, domweg lelijk en een doorn in het oog is, is uiteraard geen reden om het dan maar te vandaliseren. Wij willen wel onze excuses aanbieden aan de makers van het beeld. Ondanks ons afgrijzen van de creatie is erin het talent, en vele uren van geconcentreerde arbeid te zien.

Onze actie is niet persoonlijk tegen de kunstenaars van het Kunst Uitschot Team gericht. Eerder is onze actie gericht tegen de gemeente, die ondanks protesten van omwonenden, die iedere dag te maken zullen krijgen met dit ongewenste project, het beeld (terug)plaatste. En daarmee ook misplaatste in een degelijk en historisch singelplantsoen. Het plaatsen is in onze een aanfluiting voor de democratie, die ons land zou kenmerken.

Overigens is maakt niet alleen de gemeente Leiden zich hier schuldig aan, maar over het hele land diverse overheden om diverse redenen. Dikwijls ambtenaren, die een bepaald cultuurbudget moeten opvullen, of als prestatieproject. Wethouders die niet eens weten hoe je ‘cultuur’ schrijft. En burgers worden gedupeerd; doorgaans op hun eigen kosten. Doorgaans laat de grote zwijgende meerderheid zich dergelijk onrecht lijdzaam ondergaan. Wij zijn in dit geval opgestaan voor deze meerderheid van mensen.

Dit is ons statement. Ongetwijfeld zult u het er niet mee eens zijn, en vinden dat wij met dit misdrijf veel te ver gegaan zijn. Wij zullen het vermiste hoofd ergens in de komende dagen anoniem weer op laten duiken, op een plek waar het gevonden zal worden. Uiteraard zullen we geen aanspraak maken op de €150,- beloning. Wij hopen dat het hoofd, samen met de rest van het beeld terug gaat naar de kunstenaars, en dat het beeld niet nog eens zonder enige vorm van overleg in gerepareerde staat in het plantsoen zijn herintrede zal doen.

Met vriendelijke groet,

~de daders”

Zie ook eerder Sleutelstad artikel over dit onderwerp. 

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×