Grote Wolkerstentoonstelling vandaag geopend

Onder grote belangstelling is vandaag de speciale tentoonstelling over beeldhouwer, schilder, schrijver en levensgenieter Jan Wolkers geopend in Museum de Lakenhal. Het is vandaag precies een jaar geleden, dat Wolkers overleed. Hij was een veelzijdig kunstenaar met een brede belangstelling voor geschiedenis, politiek en religie en met een grote liefde voor de natuur, jazz en sport. Zijn ‘roots’ vanuit Oegstgeest werden gevolgd door een Leidse periode, waarin Wolkers onder andere modeltekenlessen volgde bij Ars Aemula Naturae aan de Pieterskerkgracht en een regelmatige bezoeker was van de Lakenhal, waarbij hij vooral gegrepen was door ‘Het laatste oordeel’ van Lucas van Leyden.

Vooraf aan de opening was er muziek van het Willem Breuker Kollektief, dat speciaal voor Wolkers het stuk ‘Pomoma’ schreef. Na het welkomstwoord van directeur Edwin Jacobs volgde een inleiding van Maarten van Rossem. De biograaf van Wolkers, Onno Blom bood Karina Wolkers het rijk geïllustreerde boek aan, dat hij als begeleiding van deze Wolkerstentoonstelling schreef. Blom trad tevens op als gastconservator en maakte voor de tentoonstelling een keuze uit de omvangrijke collectie. Karina bedankte alle aanwezigen en na een feestelijke borrel op het voorplein en een eenvoudige maaltijd in Scheltema, was het tijd voor een swingend feest met onder andere muziek van Wolker’s zoon Tom.

De expositie belicht het hele spectrum van het werk van Wolkers met een accent op zijn beeldende kunst: tekeningen, schilderijen, beelden, vroeger en recenter niet eerder getoond werk, verrijkt met gedichten en fragmenten uit zijn literaire werk.

Het werk van de kunstenaar wordt gecombineerd met stukken uit de collectie van de Lakenhal. Oud-museumdirecteur Rudi Fuchs richtte de tentoonstelling in en liet spannende en mooie combinaties ontstaan. Zo zijn verschillende grote inspiratiebronnen voor Wolkers te zien naast zijn eigen interpretaties.

Rondom de tentoonstelling, die loopt van 21 oktober tot en met 15 februari 2009, worden diverse activiteiten georganiseerd. Meer info: www.lakenhal.nl.

Het begeleidende boek van Onno Blom ‘Marszwart & titaanwit’ over het beeldend werk van Wolkers, vormgegeven door Irma Boom, is verkrijgbaar voor € 25,- in de museumwinkel en te koop bij de boekhandel.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×