Dit model van papier-maché, maakt deel uit van een hele serie, waarin per maand de ontwikkeling van de embryo te volgen is. Foto: Museum Boerhaave.

Eerste exemplaar 'Papieren Anatomie' vandaag overhandigd

Vandaag ontving Sander Bersee, directeur Cultureel Erfgoed van het ministerie van OCW, het eerste exemplaar van het boek ‘Papieren Anatomie’ uit handen van de directeur van Museum Boerhaave. Het boek is verschenen ter gelegenheid van de afsluiting van een omvangrijk restauratieproject van de Auzoux-modellen, de prachtige anatomische modellen vervaardigd in papier-maché door het atelier van Louis Auzoux (1797-1880). Deze modellen werden vooral gebruikt in het onderwijs en zijn later vervangen door exemplaren van kunststof. De modellen van Anzoux zijn, zelfs 150 jaar later, nog steeds verbazingwekkend mooi, door de ongekende detaillering en sprankelende beschildering. Een 21-delige demontabele slak is hiervan een mooi voorbeeld en laat zien hoe Auzoux het onzichtbare zichtbaar maakte. Andre modellen laten zintuigen, embryo’s, insecten, het hart van een krokodil en geslachtsorganen zien.

De Auzoux-collectie van Museum Boerhaave bevat ruim 70 objecten en behoort hiermee tot de belangrijkste ter wereld. De modellen zijn de afgelopen jaren na grondig vooronderzoek schoongemaakt en gerestaureerd, onder leideing van Elizabet Nijhoff Asser, hoofd van het restauratieatelier ‘Mooie boeken en Papierwerken’ in Amsterdam. Bart Grob, conservator bij Museum Boerhaave, begeleidde het project vanuit het museum en is tevens eindredacteur van het bovengenoemde boek. Het restauratieproject is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW. Meer info: www.museumboerhaave.nl.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×