Toon van Helfteren volgt Ivo Boom op als coach van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball. (foto: Peter van der Velde).

Van Helfteren nieuwe coach ZZ Leiden

Toon van Helfteren is de opvolger van Ivo Boom als coach van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball. De 56-jarige Delftenaar tekende een contract voor de rest van dit seizoen met een wederzijdse optie voor het seizoen 2009-2010. Van Helfteren had op dit moment geen club. Een jaar eerder stond hij langs de lijn bij Rotterdam, de club waartegen hij donderdag debuteert als coach van Zorg en Zekerheid Leiden. Toon van Helfteren wordt vanmiddag aan de spelers en de begeleiding van de ploeg voorgesteld.

Van Helfteren is een zeer ervaren coach. Hij begon in 1990 bij Exact DAS in Delft na een imposante loopbaan als speler. Hij kwam van 1971-72 tot en met 1989-90 uit in de eredivisie, waarvan drie seizoenen voor Elmex en BS Leiden (1983-1986). De overige jaren speelde hij in zijn woonplaats Delft voor Punch en – na zijn Leidse tijd – DAS. In 1978 stond hij met Tripper Jeans Punch in de finale van de eerste playoffs ooit tegenover Parker Leiden.

Van Helfteren werd in 1975 landskampioen met Raak Punch onder coaching van Bill Sheridan en als coach won hij de nationale beker in 2001 met Image Center Werkendam. Hij werd twee keer gekozen in het best-verdedigende team van de eredivisie (1975 en 1980) en was in 1986 MVP.

De Tilburger van geboorte – zijn eerste club was BC Paulus – speelde een recordaantal keer in het nationale team. Liefst 207 keer droeg Van Helfteren het Oranjeshirt. Hij debuteerde als international in 1971 in een wedstrijd tegen Frankrijk in Parijs en sloot zijn interlandcarrière af in 1988 met een nederlaag tegen Groot-Brittannië in het kader van het voor-olympisch toernooi in Groningen. Mede op basis van die lange loopbaan als international werd hij in 1989 benoemd tot Lid van Verdienste van de Nederlandse Basketball Bond.

Voor Van Helfteren is het vervangen van een ontslagen coach geen noviteit. Hij deed dat in zijn loopbaan al twee keer. In 1990 verving hij in februari Ed Zaal bij DAS Delft en in 1998 nam hij – ook in februari – bij Libertel Den Bosch het stokje over Jos Wolfs. Tussendoor was hij van 1993 tot 1997 bondscoach en liet in die functie onder anderen Vincent Krieger, nu de aanvoerder van Zorg en Zekerheid Leiden, debuteren. Als bondscoach zat Van Helfteren 44 wedstrijden op de bank en won er daarvan twintig.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×