Ook Obama heeft Leidse 'roots'

Barack Obama stamt rechtstreeks af van de Leidse pilgrimfamilie Blossom. Dat maakte wethouder Jan-Jaap de Haan (Cultuur) vanmiddag bekend tijdens een bijeenkomst in het Pilgrim Museum. Onderzoek wijst uit dat voorouders van de toekomstige president in Leiden hebben gewoond en gewerkt, voordat zij als ‘Pilgrim Fathers’ begin 17e eeuw naar Amerika vertrokken. Obama is de zevende Amerikaanse president die een rechtstreekse voorouder in Leiden heeft. Ook de presidenten Grant, Coolidge, Taylor, F.D. Roosevelt en de beide presidenten Bush hebben Leidse Pilgrims als voorouder.

De Pilgrims kwamen in 1609 naar Leiden als protestante vluchtelingen voor de geloofsvervolgingen in Engeland naar Leiden, waar zij in vrijheid hun geloof mochten belijden. Dit deden zij aan het Pieterskerkhof onder leiding van dominee Robinson, die daar een kleine groep huisjes had laten bouwen en thuis diensten verzorgde. Ook de familie van Thomas en Anne Blossom maakte onderdeel uit van deze groep. Er zijn verschillende documenten bewaard in het Leids Archief waardoor het bestaan van deze familie in Leiden bewezen wordt. Eén daarvan is een notariële acte waarbij Blossom als getuige en tolk optrad. De acte vermeldt dat Blossom goed Nederlands sprak. Het document bevat ook de handtekening van Thomas Blossom.

In 1620 vertrokken Blossom en een zoon uit Leiden met de Speedwell, om samen met de andere Pilgrims op de Mayflower naar Amerika te reizen. Omdat de Speedwell lekte, stapte een groot deel van de Leidse Pilgrims over op de Mayflower. Een aantal pilgrims, waaronder Blossom, keerde echter terug naar Leiden. In datzelfde jaar kreeg het echtpaar een dochter, Elizabeth. Blossoms zoon stierf enkele jaren later en is rond de Pieterskerk begraven. Waarschijnlijk zijn meer kinderen van de familie daar begraven.

Uiteindelijk is de familie Blossom in 1629 uit Leiden vertrokken naar Plymouth, Massachusetts. In Amerika bestond het gezin uit drie kinderen: Thomas, Peter en Elizabeth. Barack Obama stamt af van Elizabeth. Opvallend is dat president Bush een afstammeling is van haar broer Peter. Obama en Bush zijn dus verre neven, met een gemeenschappelijke Leidse voorouder. Al eerder werd een andere link tussen de Bush-familie en de stad Leiden gevonden.

De afstamming van Obama wordt bevestigd door de New England Historic Genealogical Society in Boston. Wetenschapper Christopher Child heeft de afstamming onderzocht en zal deze publiceren in een nieuwe editie van het boek ‘Ancestors of American Presidents’ van Gary Boyd Roberts, die in januari verschijnt.

Wethouder Jan-Jaap de Haan (Cultuur) reageert blij: “Leiden is trots dat onze historische stad door deze afstamming verbonden is met de toch al zo bijzondere achtergrond van de nieuwe president van Amerika. Volgend jaar viert Leiden het Pilgrimjaar, 400 jaar na aankomst van de Pilgrims. Dat daarbij ook de voorouders van de nieuwe president waren, maakt dit jaar extra bijzonder.”

De ontdekking kwam op een bijzondere manier tot stand. De Haan: “Al enige tijd geleden was ik in contact met de directeur van het Pilgrim museum, de Amerikaan Jeremy Bangs. Ik daagde hem, half grappend, uit om een link tussen Obama en Leiden te vinden. Tot mijn verrassing reageerde hij serieus. Enige tijd later, op Thanksgiving day, een feest dat door de Pilgrims is ontstaan en dat ook in Leiden nog steeds gevierd wordt, vroeg ik Bangs ernaar. Hij meldde mij dat een kennis in Amerika de link had gevonden.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×