Ook Obama heeft Leidse ‘roots’

11

Barack Obama stamt rechtstreeks af van de Leidse pilgrimfamilie Blossom. Dat maakte wethouder Jan-Jaap de Haan (Cultuur) vanmiddag bekend tijdens een bijeenkomst in het Pilgrim Museum. Onderzoek wijst uit dat voorouders van de toekomstige president in Leiden hebben gewoond en gewerkt, voordat zij als ‘Pilgrim Fathers’ begin 17e eeuw naar Amerika vertrokken. Obama is de zevende Amerikaanse president die een rechtstreekse voorouder in Leiden heeft. Ook de presidenten Grant, Coolidge, Taylor, F.D. Roosevelt en de beide presidenten Bush hebben Leidse Pilgrims als voorouder.

De Pilgrims kwamen in 1609 naar Leiden als protestante vluchtelingen voor de geloofsvervolgingen in Engeland naar Leiden, waar zij in vrijheid hun geloof mochten belijden. Dit deden zij aan het Pieterskerkhof onder leiding van dominee Robinson, die daar een kleine groep huisjes had laten bouwen en thuis diensten verzorgde. Ook de familie van Thomas en Anne Blossom maakte onderdeel uit van deze groep. Er zijn verschillende documenten bewaard in het Leids Archief waardoor het bestaan van deze familie in Leiden bewezen wordt. Eén daarvan is een notariële acte waarbij Blossom als getuige en tolk optrad. De acte vermeldt dat Blossom goed Nederlands sprak. Het document bevat ook de handtekening van Thomas Blossom.

In 1620 vertrokken Blossom en een zoon uit Leiden met de Speedwell, om samen met de andere Pilgrims op de Mayflower naar Amerika te reizen. Omdat de Speedwell lekte, stapte een groot deel van de Leidse Pilgrims over op de Mayflower. Een aantal pilgrims, waaronder Blossom, keerde echter terug naar Leiden. In datzelfde jaar kreeg het echtpaar een dochter, Elizabeth. Blossoms zoon stierf enkele jaren later en is rond de Pieterskerk begraven. Waarschijnlijk zijn meer kinderen van de familie daar begraven.

Uiteindelijk is de familie Blossom in 1629 uit Leiden vertrokken naar Plymouth, Massachusetts. In Amerika bestond het gezin uit drie kinderen: Thomas, Peter en Elizabeth. Barack Obama stamt af van Elizabeth. Opvallend is dat president Bush een afstammeling is van haar broer Peter. Obama en Bush zijn dus verre neven, met een gemeenschappelijke Leidse voorouder. Al eerder werd een andere link tussen de Bush-familie en de stad Leiden gevonden.

De afstamming van Obama wordt bevestigd door de New England Historic Genealogical Society in Boston. Wetenschapper Christopher Child heeft de afstamming onderzocht en zal deze publiceren in een nieuwe editie van het boek ‘Ancestors of American Presidents’ van Gary Boyd Roberts, die in januari verschijnt.

Wethouder Jan-Jaap de Haan (Cultuur) reageert blij: “Leiden is trots dat onze historische stad door deze afstamming verbonden is met de toch al zo bijzondere achtergrond van de nieuwe president van Amerika. Volgend jaar viert Leiden het Pilgrimjaar, 400 jaar na aankomst van de Pilgrims. Dat daarbij ook de voorouders van de nieuwe president waren, maakt dit jaar extra bijzonder.”

De ontdekking kwam op een bijzondere manier tot stand. De Haan: “Al enige tijd geleden was ik in contact met de directeur van het Pilgrim museum, de Amerikaan Jeremy Bangs. Ik daagde hem, half grappend, uit om een link tussen Obama en Leiden te vinden. Tot mijn verrassing reageerde hij serieus. Enige tijd later, op Thanksgiving day, een feest dat door de Pilgrims is ontstaan en dat ook in Leiden nog steeds gevierd wordt, vroeg ik Bangs ernaar. Hij meldde mij dat een kennis in Amerika de link had gevonden.”

Delen

11 reacties

 1. Beste meneer De Haan, ik heb uw stukje over Obama met verbazing gelezen. Hij zou direct van de Pelgrim Fathers afstammen. Maar volgens mij is Obama in Afrika (Kenia, dus Keniaan) geboren en later geabdopteerd.

 2. NOU EN?

  Verwacht Jan-Jaap dat hij nu uitgenodigd wordt in Washington tijdens de inauguratie? tienvoudige betovergrootvader. Dat is 50 generaties terug.

 3. als je 10 jaar in leiden woont ben je nog geen leidenaar. die studenten worden ook nooit leidenaren.

 4. Hallo tinus ik geloof dat een generatie niet per acht jaar gaat.

  Zelf dacht ik 20 maal 20jaar is vierhonderd jaar terug.???

 5. Zo….  beide  pres. Bush  hebben  Leidse  voorouders….`t Ja  dat  moet  wel  want  het  zijn toch  vader  en zoon!

  Voor  zover  ik weet  waren  er twee  presidenten met  de naam  Roosevelt  en ook nog  een  die Buurman.  heette….klinkt  erg  Nederlands ?

 6. ben…voor  zover ik weet  is  pres.Obama  van  half Keniaanse aflomst  en  half  Europees….hij  heeft  in z`n jeugd een tijdje  in Indonesie  gewoond bij  zijn  blanke grootouders….zijn  grootmoeder overleed  vlak voor  dat hij de  verkiezingen  won.

 7. Peter Pelgrim. op

  Mijn vader en ik woonden boven een sigarenzaak en wij bezaten een televisie. Boven ons woonden een knappe weduwe en haar even knappe dochter. Zij bezaten geen televisie en kwamen daarom vaak bij ons kijken. Na een paar weken werd ik verliefd op de knappe weduwe en trouwde haar. Mijn vader werd verliefd op de knappe dochter en trouwde ook.
  En toen begon de narigheid………………..
  Daar mijn vader trouwde met de dochter van mijn vrouw, en dus ook mijn dochter, is mijn dochter thans mijn moeder. Tegelijkertijd ben ik haar vader want ik ben immers met haar moeder getrouwd. Verder is mijn vader de schoonvader van mijn vrouw, omdat ik zijn zoon ben en haar echtgenoot. Mijn vader is echter ook de schoonzoon van mijn vrouw, die tevens zijn schoondochter is omdat zij getrouwd is met mij.
  Maar dat is nog niet alles………………..
  Mijn vrouw krijgt een prachtige zoon en nu begint de ellende pas goed. Mijn zoon is allereerst mijn zoon. Goed maar hij is de broer van mijn moeder, omdat zij de dochter is van mijn vrouw en getrouwd is met mijn vader. Zodoende ben ik een neefje van mijn zoon en daardoor een neefje van mijn dochter, omdat zij een zuster van hem is. Zij, mijn moeder, die trouwens ook mijn dochter is, is dus tegelijkertijd mijn tante; en mijn vader, haar echtgenoot, is dus mijn oom. Mijn vader is tevens grootvader geworden. Zijn echtgenoot, mijn dochter, is dus grootmoeder. Mijn vader en ik zijn dus over-grootouders geworden van onze zoon.
  Maar het werd nog veel en veel erger………………..
  De jonge vrouw van mijn vader wordt moeder en haar zoon wordt mijn broer, die tevens zoon van mijn tante is en dus mijn neef. Verder is mijn eigen zoon de oom van mijn broer , omdat mijn broer een zoon is van zijn zuster. Mijn vrouw is grootmoeder geworden, want de jonge zoon van mijn vader is de zoon van haar dochter. Aangezien ik met haar getrouwd ben, ben ik grootvader. Let wel, grootvader van mijn broer. Aangezien de grootvader van broer ook mijn grootvader is, ben ik dus mijn eigen grootvader.
  Volgens mij hadden die knappe weduwe en haar knappe dochter beter zelf een televisie kunnen aanschaffen. Dan had het allemaal niet zover hoeven komen?..

 8. Ellen de Ling op

  Wat een  bijzonder bericht voor ons Leidenaren en zeker ook voor de hoogontwikkelde en sympathieke Barack Obama om te weten waar – een deel van zijn - roots liggen!

 9. Laatste nieuws: Floflo is ook van familie van Obama! Het is een lang verhaal dat ik jullie zal besparen. Rechtstreeks, echt!

Je bent nu offline