Monument voor Leidse slachtoffers bombardementen 1944-1945

Bijna65 jaar na de rampzalige bombardementen op Leiden, is er ter nagedachtenis aan de slachtoffers een monument opgericht. Afgelopen zondag onthulde de burgemeester samen met een aantal nabestaanden onder het perron Alphen/Utrecht van Leiden Centraal, drie kunstwerken. Deze gedenkplaten zijn gemaakt door de Leidse kunstenaar Maarten van Maanen en zijn bevestigd aan drie pilaren.In december 1944 en januari 1945 voerden de geallieerden bombardementen uit op de aanvoerwegen van de beruchte Duitse V1- en V2-raketten. Omdat deze raketten hoofdzakelijk via het spoor werden vervoerd, richtten de bombardementen zich ook op het station aan de Herensingel, het hoofdstation en de spoorwegbruggen bij de Vink en de Kanaalweg. De bommen misten in enkele gevallen echter hun doel en doodden in totaal 63 Leidenaars. Ook vielen er tientallen gewonden en was er veel schade. Vooral de Haverzakbuurt bij het Centraal Station werd zwaar getroffen.

Tijdens de eerste herdenking van de slachtoffers in 1994, werd besloten een monument voor hen op te richten. Nu, 14 jaar later, is dat daadwerkelijk gebeurd. Overigens zijn de gedenkplaten tijdelijk verwijderd, in verband met de bouw van een fietsenstalling. Rob van den Nieuwendijk heeft de geschiedenis opgetekend in het boek “De ‘vergeten’ bombardementen.” De burgemeester ontving na de onthulling het eerste exemplaar.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×