Energieverbruik openbare verlichting kan omlaag

Het energieverbruik van de openbare verlichting kan flink omlaag. Dit meldt de provincie Zuid-Holland. Uit onderzoek van Senter Novem, het agentschap voor duurzame ontwikkeling van het ministerie van Economische Zaken is gebleken, dat bezuiniging op de openbare verlichting gemeenten een kostenbesparing van gemiddeld 18% kan opleveren. Bovendien leidt dit tot een CO2-reductie van wel 14.000 ton. De bezuinigingen kunnen bestaan uit het eerder vervangen van oude lampen, het korter laten branden van de verlichting en door het licht waar dat mogelijk is, te dimmen.

De provincie komt binnen enkele maanden met een eigen beleidsprogramma om besparingen door te voeren bij de openbare verlichting van provincialewegen. Verder roept gedeputeerde Erik van Heijningen de gemeenten op, het onderzoek zorgvuldig te bekijken en ermee aan de slag te gaan. In Leiden zijn al proeven gaande met led-straatverlichting.

Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×