GroenLinks pleit voor verbod op particulier vuurwerk

6

GroenLinks Leiden pleit voor vuurwerkshows en een verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren. De partij doet dat naar aanleiding van het burgerinitiatief voor een verbod op vuurwerk, dat door enkele partijgenoten is opgezet. Dit initiatief genaamd ‘Meer plezier met minder vuurwerk’, dat door meer dan 50.000 mensen werd ondertekend, pleit ervoor dat alleen professionals nog vuurwerk mogen afsteken met oud en nieuw. Aangezien dit initiatief dus ondertekend is door meer dan 40.000 mensen, zal het in de Tweede Kamer worden besproken. Echter daar is er volgens GroenLinks weinig belangstelling voor. De partij verzoekt burgemeester Lenferink zich dan ook hard te maken voor het burgerinitiatief.

Uit een peiling vorig jaar bleek een meerderheid van de mensen voor een vuurwerkverbod. Er zijn echter ook veel tegenstanders die een verbod een beperking van hun vrijheid vinden. “Veel mensen vinden dat een vuurwerkverbod de vrijheid inperkt, echter op dit moment beperkt het vele vuurwerk de vrijheid van veel mensen om buren en familie een gelukkig nieuw jaar te wensen of om rond oud en nieuw de hond uit te laten. Een verbod is daarom juist een vergroting van de vrijheid”, aldus duo-raadslid Vincent Kagie.

Delen

6 reacties

 1. BELACHELIJK !

  Vuurwerk hoort gewoon bij oud&nieuw en dat is altijd al zo geweest. Waarom heb ik het idee dat altijd alle leuke dingen verboden worden. Het is slechts een dag per jaar dat het officieel mag worden afgestoken en het zou verschrikkelijk zonde zijn dit te verbieden!

 2. Wilt GroenLinks Leiden zich opgooien als ”betuttelpartij” van Leiden? Oud en Nieuw hoort gevierd te worden met vuurwerk, vuurwerk wat door particulieren afgestoken mag worden. Ik wens GL veel plezier met hun vuurwerkdemostraties tijdens Oud en Nieuw, ik heb daar absoluut geen behoefte aan. Bovendien heb ik nog nooit andere mensen lastig gevallen met mijn vuurwerk. Nu we het toch over honden hebben. Wellicht wil de GL Leiden iets doen aan al het hondenschijt dat we vrijwel overal op straat terugvinden. Dat is pas asociaal en verschrikkelijk vervelend!

 3. Volgens mij heeft Leidenaar niet goed gelezen. Er staat niet dat het vuurwerk helemaal verboden wordt. Het voorstel/burgerinitiatief houdt in om een vuurwerkshow voortaan centraal te laten verzorgen op één locatie teneinde de jaarlijkse en dagenlang durende (geluids)overlast en vervuiling van de openbare straat elders in de stad te beperken. En die zogenaamde vrijheid werkt natuurlijk wel twee kanten op: kapotte ogen, vingers en brandwonden tengevolge van het ondeskundig afsteken van vuurwerk, mensen die de straat niet opdrurven met oudjaar, gestresste dieren en noem maar op. Aardige inperking van de door uw beweerde vrijheid die in het geding zou zijn. Uitstekend voorstel, ik heb ook getekend op: http://www.petities.nl/petitie/burgerinitiatief_meer_plezier_met_minder_vuurwerk/ . Het aantal vereiste handtekeningen om het onderwerp op de agenda te krijgen van de Tweede Kamer is inmiddels ruimschoots gehaald. In Londen heeft men allang gekozen voor deze opzet en dat was een prachtige centrale vuurwerkshow van wel 15 minuten op ´The London Eye´, het reuzenrad aan de Thames: http://nl.youtube.com/watch?v=v4tqsQktE2w .

 4. de meeste mensen willen gewoon gezelllig vuurwerk afsteken in hun eigen straat of buurt.met familie en vrienden.dat moet gewoon kunnen.ik blijf het gewoon afsteken.

 5.  

  @ leidse ge

     JIJ steekt het GEWOON af maar vele doen het NIET gewoon

     dat blijkt ook in 2008 maar weer!!!

     Even gaan informeren bij (o.a.) het L.U.M.C.

     Dan laat ik nog maar achter wege die de dupe zijn zoals

     Politie enz.enz, (ga nou niet denken dat is hun werk)

     SILL

   

Over de auteur

Je bent nu offline