Van Us Mem tot Turbokoe

Prof. dr. Bert Theunissen houdt een interessante lezing in Museum Boerhaave met de titel ‘Van Us Mem tot Turbokoe’, oftewel hoe boeren en wetenschappers de Friese melkkoe veranderden. Een goede Friese koe gaf voor de oorlog zo’n 3.000 liter melk per jaar en dat is uitgegroeid naar 12.000 liter of meer. De vragen hoe dit door de runderfokkerij is klaargespeeld en welke rol de wetenschap hierin heeft gehad, komen aan de orde tijdens de lezing. Theunissen werpt een verrassende blik op de wisselwerking tussen fokkerscultuur en commercie, kunstmatige inseminatie en kwantitatieve genetica, en tussen EG-politiek en het Mansholtplan.

Theunissen is als wetenschapshistoricus verbonden aan de Universiteit Utrecht.

Museum Boerhaave organiseert in samenwerking met de Universiteit Leiden, maandelijks een bijeenkomst onder de titel: Salon Boerhaave. Hierbij komen actuele onderwerpen aan bod op gebied van de wetenschapsgeschiedenis.

Salon Boerhaave is gratis bij te wonen en begint om 16.00 uur in het museum. Na afloop biedt het museum een borrel aan. Meer info: www.museumboerhaave.nl.

De lezing ‘Van Us Mem tot Turbokoe’ vindt plaats op woensdag 28 januari.

Leiden Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×