Willy van Heumen-prijs voor Leids proefdieralternatief

De Stichting Stimuleringsfonds Alternatieven voor Proefdieren heeft afgelopen zaterdag de Willy van Heumen-prijs uitgereikt aan prof. dr. Tom Huizinga van het LUMC. Prof. Huizinga ontwikkelde samen met kennisinstituut TNO een proefdiervrij onderzoeksmodel voor reuma. Reuma is zo complex dat onderzoekers Tot nu toe veelal op proefdieren waren aangewezen. Het nieuwe proefdiervrije model combineert echter twee relevante celtypen, waardoor ook de complexere ziekteprocessen te bestuderen zijn, zonder dat daar een dier aan te pas hoeft te komen.

Prof. Huizinga was de promotor van Dr. Marjan Steenvoorden die op dit onderwerp promoveerde, en haar onderzoek uitvoerde bij het LUMC en TNO. De prijs bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 25.000 euro. Dit bedrag zal ingezet worden om het model verder te verfijnen.

Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×