Opening landelijk Darwinjaar 2009 in Naturalis

Vanmiddag werd onder grote belangstelling het landelijke Darwinjaar 2009 geopend in het Leidse Naturalis. De inleiding werd verzorgd door Prof.dr. Bert van der Zwaan van het Darwin Centrum voor Biogeologie. Daarna verrichtte Prof.dr. Robbert Dijkgraaf, president KNAF, de officiële opening van de nieuwe tentoonstelling ‘Expeditie Darwin’ en gaf hiermee tevens de aftrap voor het landelijke Darwinjaar. Het is vandaag precies 200 jaar geleden, dat Charles Darwin werd geboren. Op 24 november 2009 is het bovendien 150 jaar geleden dat Darwin de evolutietheorie publiceerde in zijn beroemde boek ‘On the origin of species’. Naast allerlei landelijke activiteiten, zoals onder andere tentoonstellingen, lezingen, symposia en speciale thema’s in dierentuinen, is ook opnieuw de discussie opgelaaid met (kerkelijke) groeperingen, die de evolutieleer bestrijden en het scheppingsverhaal uit de bijbel als enige waarheid zien.

Darwin werd door zijn bezoek aan Galápagoseilanden geïnspireerd tot het formuleren van zijn evolutietheorie. Het publiek kan nu de originele Darwinvinken bekijken die Darwin zelf verzamelde op deze eilanden. Dit is bijzonder, want normaal gesproken liggen ze achter slot en grendel.

Van 13 februari tot en met 3 januari 2010 kunnen bezoekers van de tentoonstelling ‘eilandhoppen’. Eilanden zijn geïsoleerde stukjes natuur, waar de evolutie in een soort snelkookpan zit en er allerlei bijzondere vormen zijn ontstaan, die afwijken van de diersoorten op het vaste land. In ‘Expeditie Darwin’ kan men zich verwonderen over extreme vormen in de natuur en kennismaken met de evolutietheorie. Ook voor kinderen worden diverse interessante activiteiten georganiseerd, zoals een speciaal ontworpen evolutiespel.

Meer info en volledig programma: www.naturalis.nl en www.darwinjaar2009.nl.

Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×