Canadese tanks rijden door de Breestraat ter hoogte van het Stadhuis, 10 mei 1945. (Foto RAL, Herman Kleibrink).

Leidse oorlogsarchiefstukken online

Het Regionaal Archief Leiden heeft onlangs van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) subsidie ontvangen voor het digitaliseren en toegankelijk maken van documenten en foto’s uit de periode van de Tweede Wereldoorlog. Deze subsidie kon worden aangevraagd in het kader van het landelijk programma Erfgoed van Oorlog, dat uitgaat van het Ministerie van VWS. Ook in 2008 kreeg het Archief al een subsidie toegekend door VWS, zodat nu in totaal een bedrag van € 110.000,- beschikbaar is. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een digitale kennisbank, waarin de meest uiteenlopende documenten en foto’s uit Leiden en omgeving met toelichting te zien zullen zijn. Het materiaal varieert van foto’s van verzetsstrijders, puinhopen na de bombardementen bij het station Leiden en de intocht van de Canadezen, tot aanplakbiljetten met verordeningen en waarschuwingen, dagboeken en een grote collectie illegale pers.

De kennisbank zal, wanneer deze volledig is gevuld, zo’n 90.000 digitale, inhoudelijk beschreven records bevatten. Hiervan zal een groot gedeelte via internet kunnen worden bekeken.

Heeft u zelf een verhaal?
Eind april zullen de eerste resultaten van het project via de website van het Regionaal Archief www.leidenarchief.nl beschikbaar komen. Mensen die materiaal uit Leiden en omgeving uit de periode 1940-1945 hebben en dat aan het archief willen schenken, kunnen contact opnemen met het Regionaal Archief Leiden: tel. 071-5165355 of via de e-mail: info@leidenarchief.nl.

Advertentie

Leiden Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×