Eerste huisverbod opgelegd in aanpak huiselijk geweld

Burgemeester Lenferink heeft een 21-jarige man uit Leiden een huisverbod voor tien dagen opgelegd. De man werd donderdagochtend door de politie aangehouden in verband met het bedreigen van zijn partner. Het huisverbod is een nieuwe maatregel om huiselijk geweld aan te pakken en is nu voor het eerst daadwerkelijk opgelegd.

Sinds 1 januari van dit jaar kan de burgemeester in ernstige gevallen een huisverbod opleggen. Dat houdt in dat een pleger van huiselijk geweld in de eerste instantie tien dagen zijn woning niet meer in mag en in die periode ook geen contact mag opnemen met zijn partner of de kinderen. Als na die tien dagen nog steeds sprake is van dreiging, dan kan het huisverbod worden verlengd met nog eens achttien dagen. De afkoelingsperiode kan onder meer worden gebruikt om hulpverlening op gang te brengen. De politie handhaaft het huisverbod. Houdt de pleger van het geweld zich niet aan de afspraken dan kan een gevangenisstraf van maximaal twee jaar worden opgelegd.

Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×