Bij de ontruiming werd ook de Mobiele Eenheid ingezet en vielen rake klappen.

GroenLinks wil opheldering politiegeweld bij ontruiming

GroenLinks in Leiden wil dat er duidelijkheid komt over het optreden van de politie bij de ontruiming van een kraakpand aan de Lammenschansweg vorige week. “Wat ons betreft is kraken een recht en is hardhandig optreden van de politie zeker niet zomaar toegestaan,” aldus GroenLinks-raadslid Vincent Kagie. “Het kraakpand aan de Lammenschansweg 136 werd, nadat eerder leegstand was geconstateerd, ontruimd. Bij het politieoptreden was sprake van hardhandig optreden, terwijl de berichten over het verzet slechts in enkele gevallen over niet-geweldloos verzet van de krakers spreken.” De partij wil daarom van het college weten wat er precies gebeurd is en of de ontruiming wel terecht was. Ook wil GroenLinks weten of er aan beide kanten geweld is gebruikt en hoe het politieoptreden achteraf wordt beoordeeld.

Volgens de krakers was er een afspraak tussen hen en de officier van justitie dat na de arrestatie van de krakers een nieuwe groep krakers het pand mocht betrekken. Toen die tweede groep aankwam bleek er al een antikraakwacht in het pand te zijn gezet. “Mocht dit waar zijn dan is justitie zijn belofte niet nagekomen en als je de politie en justitie niet meer kan geloven over gemaakte beloftes dan is dat een zeer kwalijke zaak,” aldus Kagie.

Leiden Nieuws lammenschanskraak


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×