Schetsontwerp van Ram Katzir, foto: PR.

Schetsontwerpen Joods monument voor Stad van Vluchtelingen

In de Centrale Bibliotheek in de Leidse Nieuwstraat, zijn binnenkort de schetsontwerpen voor een Joods monument in de Sleutelstad te zien. Vanuit de ruim 100 inzendingen heeft het Comité van Aanbeveling drie kunstenaars gekozen. De ontwerpen van Ram Katzir, Theo Schepens en Iris le Rütte zullen vanaf 29 april tot en met 18 mei in de hal van de bibliotheek hangen, waarbij ook het publiek wordt uitgenodigd om te reageren. Daarna zal een definitieve keuze gemaakt worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn 270 Joden uit Leiden gedeporteerd en omgebracht. Ruim 65 jaar na dato is het belangrijk, dat men in Leiden, Stad van Vluchtelingen, deze zwarte bladzijde in de geschiedenis niet vergeet.

In samenhang met het monument wordt een educatief programma voor scholieren samengesteld. De bedoeling is dan ook, dat het monument de mensen laat stilstaan op een plek, waar relevante sporen van dit stuk Leidse geschiedenis zijn terug te vinden, zoals bij voorbeeld bij het voormalige Bureau van Politie in de Zonneveldstraat.

Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×