Leiden Marathon heeft sterkste lopersveld in 10 jaar

Voor het eerst in tien jaar is het topveld van de Leiden Marathon weer aansprekend. Vooral op de middenafstanden heeft de organisatie een groep lopers aangetrokken, die de wedstrijd gaan maken en voor scherpe tijden gaan zorgen. De meeste bestaande records dateren uit 1999 toen 3M Nederland nog hoofdsponsor was en de snelste tijden op de 10 en 21 kilometer werden verbeterd. Het veld dat op 17 mei verschijnt doet daar weer aan denken, dankzij de atletenmakelaar Rachid ben Mesiane, die door de organisatie is gevraagd de atleten te selecteren.

In de 21 van Zorg en Zekerheid nemen de sterke Kenianen William en Solomon Kiptoo het op tegen Luwis Masunda uit Zimbabwe, de Franse winnaar van de Halve van Utrecht en Dronten Hassan Belkhnouch, Dainius Saucikovas (Litouwen) en de sterke Belg Koen Neven. Vrijwel de meesten zijn gezien hun persoonlijke tijden in staat om het uit 1999 daterende parcoursrecord van Tesfay Tola (1.02.46) uit de boeken te lopen. Ook de dames gaan een aanval doen op het record uit 1999 dat met 1.13.23 uur op naam staat van Mary Ptikang (Kenia). Haar landgenote Loise Kangogo is de grote favoriete met de Italiaanse Soumiya Labani, Valentijna Poltavska (Oekraïne) Roberta Laurinaviciute uit Litouwen in haar kielzog.

Op de 10 van Heerema Marine Contractors is Stephen Koech uit Kenia met 27.55 minuten de grote troef. Hier is het parcoursrecord uit 2006 van Charles Koech direct in gevaar (28.00 min). Hij bindt op die afstand de strijd aan met zijn landgenoot Hillary Kipleting, Aloyzaz Arlauskas (Litouwen), de Marokkaan Hamid Belhaj en de Engelsman Kevin Heywood, die stuk voor stuk toptijden in 28 en 29 minuten hebben staan. Het damesveld op de 10 kilometer is eveneens opvallend goed met de winnares van de Halve van Utrecht 2009 Sarah Jeriwoi en de winnares van de Halve van Venlo en de 10 km van Brunssum 2009 Magdaline Mukunzi (32.08 min). Toch is de grote favoriete Nadia Ejjafini uit Bahrein die 31.52 op de klokken heeft gezet. Zij gaan het opnemen tegen het grote Nederlandse talent Sanne Broeksma die 34.48 minuten heeft staan, de Belgische topper Xenia Luxem die vorige week nog oppermachtig was in de Antwerp 10 Miles en Liana Gabdulina uit Rusland. Ook zij gaan een aanval doen op het record van 32.48 minuten uit 1999 van Mikah Chepkieng (Kenia).

De bekendste naam doet mee op de 5 van NEM. Voormalig Nederlands kampioene op de marathon Nadja Wijenberg loopt in Leiden mee op die afstand. Bij de mannen knokt de sterke Zweed Oscar Käck (13.41 min) met Ismaël Youssef uit Frankrijk die als p.r. een scherpe 13.35 heeft staan.

Op de hoofdafstand, de 42 van Result!Managers, bevechten de Kenianen Simon Kipgnetich en Timiothy Kutto de Litouwers Alfonsas Kazlauskas en Aurimas Gudaitis. Kipgnetich is debutant en doet een poging onder de 2.18 uit te komen. Hopelijk kan de Nederland Danny in het Veen mee in de strijd om de prijzen. Bij de dames moet miss Leiden Marathon Agnes Hijman de Litouwse Greta Endziulyte van zich af schudden.

Leiden Nieuws marathon2009


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×