Verlaten koffers Ram Katzir Joods monument

Het ‘Comité van aanbeveling en advies voor het Leids monument voor de gedeporteerde en vermoorde Joodse stadgenoten’ heeft besloten dat het ontwerp voor het Joods monument in Leiden van Ram Katzir, uitgevoerd zal worden. Vorige maand konden de bezoekers van de bibliotheek in de Nieuwstraat de ontwerpen van Ram Katzir, Iris le Rütte en Theo Schepens bekijken. Veertig bezoekers spraken hun voorkeur uit. Het merendeel van de stemmen ging daarbij naar het ontwerp van de in 1969 in Tel Aviv geboren Ram Katzir. Dit ontwerp bestaat uit vijf koffers die op verschillende plaatsen in de stad komen te staan. Ze zijn gemaakt van graniet en voorzien van een plaquette met tekst. De verlaten koffers symboliseren de koffers van Joodse Leidenaars, die in 1942 en 1943 zijn weggevoerd.

Drie koffers komen te staan bij het voormalig Bureau van Politie in de Zonneveldstraat. De twee andere komen elders in de stad, op een locatie met een eigen verhaal. Het is de bedoeling dat het monument op 17 maart wordt onthuld. Terwijl de koffers worden uitgewerkt, werken de studenten van de Hogeschool Leiden aan educatief materiaal voor het basisonderwijs en VMBO.Wie een steentje bij wil dragen aan het project, kan een bijdrage storten op bankrekening 64 48 50 310 ten name van Stichting Leidse Historische Publicaties.

Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×