Omroep Holland Centraal stopt ermee

10

Holland Centraal , de lokale omroep voor de Leidse regio en delen van de bollenstreek stopt waarschijnlijk per 1 oktober met uitzenden. Dat meldt de website radio.nl . De uitzendingen worden overgenomen door de Leiderdorpse lokale radio. Die omroep is nu aan het kijken of er een extra studio in Leiden kan komen, omdat de Holland Centraal medewerkers niet naar Leiderdorp willen verhuizen. Ook Sleutelstad heeft de afgelopen periode gesprekken gevoerd met Holland Centraal om de uitzendingen te gaan verzorgen, maar kwam niet tot overeenstemming.

Delen

10 reacties

 1. Marcel Boere op

  Ik vind dit echt een blamage voor onze stad. Waarom kan de gemeente Leiden niet een serieuze omroep financieren? Waarom moet al het werk in deze stad dat met kunst en cultuur te maken heeft worden uitgevoerd door vrijwilligers? In plaats van inhoudelijk bezig te zijn met centrummanagement is de gemeente Leiden vooral goed in het produceren van overbodig luxe promotiemateriaal voor toeristen die deze zomer de stad komen bezoeken. Geen inhoud maar buitenkant. De mensen die inhoud kunnen maken worden eigenlijk gewoon buitenspel gezet. Echt, ik kan er niet bij gemeente Leiden.
  Zie ook: http://www.leidenvirtueel.nl/content/leidse-omroep-holland-centraal-wordt-overgenomen-door-leiderdorpse-unity-fm
  met vriendelijke groet,

  Marcel Boere
  http://www.leidenvirtueel.nl

 2. Ik sluit me volledig aan bij het commentaar van Marcel Boere.

  Daarnaast:
  – Hoe kan een commercieel bedrijf radioprogramma’s maken voor een publieke omroepstichting die gefinancierd wordt met belastinggeld? Alsof RTL nieuwsprogramma’s gaat maken voor de NOS.
  – Daarnaast vind ik het vreemd dat Holland Centraal de plannen met Unity FM nu bekend maakt. Wel toevallig dat Teylingen de licentie voor de lokale omroep recent nog aan Holland Centraal heeft gegund. De frequentie/licentie dan toch maar opnieuw verlenen?
  – Ik vind dat het bestuur van HC hoofdelijk aansprakelijk zou moeten worden gesteld voor de blijkbaar financiële puinhoop waar op internet over is bericht 
  – ik zou zeggen tegen alle gemeenten: haal die uitzendlicentie bij HC weg en geef hem aan echte enthousiaste radio-makers.

  tinus

 3. Inderdaad doodzonde en belachelijk dat we dit niet voor Leiden hebben kunnen behouden. Meng me niet in de discussie hoe het nu werkelijk komt maar was wel al geruime tijd op de hoogte dat het eraan zat te komen. Ben alleen bang dat we bij Unity FM net zoveel aandacht krijgen als bij  radio/tv West dus een beetje ondergeschoven kind. Is er nu echt geen mogelijkheid een eigen goed geleide Leidse radio (misschien tv) zender te krijgen met desnoods enkele betaalde medewerkers die de kar kunnen trekken en iedereen scherp moeten zien te houden. We hebben zoveel mooie evenementen, zoveel Leids nieuws, proberen ons zo op de kaart te zetten, daarmee zou een goed geleide Leidse zender bijna tijd te kort komen om alles uit te zenden. Misschien moeten er toch eens een paar echte Leidse enthousiastelingen gesteund door bv gemeente en centrum management om de tafel gaan zitten om na te denken hoe we dit kunnen aanpakken.

   

 4. De berichtgeving op uw site is niet correct.

  De omroep Holland Centraal wordt niet overgenomen, maar is voornemens een productie-overeenkomst te sluiten met het Leiderdorpse bedrijf Rudeboy Media. Dat betekent dat dat bedrijf de radioprogramma’s, de kabelkrant en de website voor de regio Leiden en De Bollenstreek zal gaan produceren.
  Uiteraard gebeurt de productie onder de verantwoordelijkheid van de Stichting Agglomeratie Holland Centraal.

  De lokale omroep Holland Centraal blijft haar eigen programma’s maken.
  Die programma’s zullen in de nieuwe situatie nog steeds goeddeels door vrijwilligers gemaakt worden; op de zelfde voet als thans het geval is.
  Ook houdt Holland Centraal een eigen programmaraad (Programma Bepalend Orgaan).

  Holland Centraal kiest voor de inkoop van productie om een verdere slag van professionalisering te maken en meer aandacht te kunnen gaan geven aan het produceren van TV-programma’s. In onze ogen biedt de samenwerking biedt een stevig fundament goede lokale radio, omdat de samenwerking ook financieel aantrekkelijk is.

  De medewerkers en de vrijwilligers van Holland Centraal hebben hun vertrouwen uitgesproken over de nieuwe partner.
  Ook het Programma Bepalend Orgaan van Holland Centraal heeft positief geadviseerd over de inkoop van de productie bij Rudeboy Media.

  Rolf Marselis
  voorzitter

 5. Chris is van de een over gegaan naar de ander, zit daar ook de reden achter dat SleutelstadFM HC over wil nemen?
  Blijft toch nog een zorgenkindje, toch Chris?

 6. cees mentink op

  Wat er ook gebeurt met HOLLAND CENTRAAL…

  als CO SNEL, een pursang radioman met een ongelooflijke kennis van

  en oeverloze liefde voor goede muziek – en bovendien ook nog gezegend

  met een uitstekende stem -  nog járen elke dag te horen blijft.

   

 7. Bert Straathof op

  Beste mensen en gemeente raad,

  Helaas dat we via deze weg moeten vernemen dat Holland Centraal het bijltje erbij neergooit.

  Jaren geleden hebben wij,”BSG Media Producties & AV Faciliteiten” getracht Holland Centraal bij te staan met faciliteiten, dit werd door het toenmalige bestuur afgeketst. Vanuit de gemeente is toen geopperd dat wij “BSG Media Producties & AV Faciliteiten”, de exploitatie maar zouden moeten overnemen. Ook dit werd weer afgewezen door het dagelijks bestuur, jammer, jammer, juist omdat wij alle faciliteiten in huis hebben om bijv. echte Leidse journaals en programma’s te maken.

  Wat ons betreft, staan de onderhandelingen nog open.

  Het is inderdaad beschamend dat een stad als Leiden, geen lokale radio/tv omroep kan / wil onderhouden. De zender is en was natuurlijk niet van professionele kwaliteit, en daardoor de luister en kijkdichtheid zeer mager. Mijns insziens is dit allemaal op te lossen, met een beetje goede wil van ons gemeentelijk bestuur. De omroep verplaatsen naar Leiderdorp, is natuurlijk te gek voor woorden, we krijgen dan een RTV West constructie, waar we wel een hoop geld aan betalen, maar er nauwelijks programma’s over Leiden voor terug krijgen, RTV West is gewoon een Haagse Omroep.

  Dus geacht gemeente bestuur, kom tot inkeer, stop met RTV West en geef Holland Centraal “RTV Leiden” een goede herstart. Er zijn ondernemers genoeg met het Leidse Hart op de juiste plaats om hetzij in natura of d.m.v. advertenties deze omroep een 2e kans te geven.

  Bert Straathof

  BSG Media Producties & AV Faciliteiten.

   

 8. Bram Pater op

  Nog niet zo lang geleden was op o.a. TV West een programma “Ik op TV”. Een aantal mensen uit deze regio stuurden ook regelmatig korte stukjes journaal in die werden uitgezonden.  Het lijkt mij stug dat er in Leiden e.o. niet mensen zijn die regelmatig korte stukjes interviews, journaal, enz. kunnen maken en insturen naar een lokale zender. Ook zijn er inmiddels al heel veel mensen die foto’s maken over van alles en nog wat. Die kunnen allemaal vertoond worden.

  Sinds Emmy Zwetsloot werd weg gebonjourd was het een aflopende zaak bij HC. Geen reportages resulteerde in geen TV-kijkers. Wat er over bleef dat nog aandacht had, was Co Snel.

  Ik heb al zo vaak aangegeven begin eens met bewegende reportages op HC. Dat trekt. Niet die paar onzin uitkramende jongeren die soms niet beseffen dat wat ze in de studio zeggen de ether in gaat en dat een ieder dat kan horen. Ik heb nog wel eens gebeld of ze hun taalgebruik willen veranderen.

  Natuurlijk is het wel van belang dat je een juiste persoon nodig hebt die beroepsmatig bezig is met de aquisitie.

  Ik hoor nu al zeker twee jaar van bestuurleden: “Ja we zijn bezig, bla, bla, bla….” maar ik zag niets verbeteren. Jammer.

  Als waar is wat Co Snel hierboven aangeeft dan zouden toch een aantal Leidenaars met een video- of fotocamera zich moeten aanmelden bij deze nieuwe organisatie, waarbij een niet (meer) werkende freak e.e.a. klaar kan maken zodat het de wereld in kan.

  Ik durf te wedden…. vrijwilligers genoeg en….. de vraag is groot. Ben bijna twee jaar weg als fotograaf bij HC maar krijg bijna wekelijks nog vragen voor een fotoreportage. Maar ja, ik kan ze niet kwijt, dus doen we het niet, anders dan een enkele die dan op mijn site terug te vinden is.

  Chris….hou vol…..

 9. G.M.van den Broek op

  Ik zou het buitengewoon triest vinden als Programma’s als Centraal Royaal uit de ether dan wel de kabel zouden verdwijnen!

  De aandacht die Co Snel aan o.a. Centraal royaal besteed getuigd van een grote liefde voor de muziek gepaard aan een bijzondere kennis van deze muziek.

  Derhalve zou er een grote leegte ontstaan en voor mij de reden zijn om niet meer af te stemmen op de nieuw te vormen zender.

 10. In Dordrecht kan het wel ; daar kan voor 400000 Euri’s per jaar een goede omroep in de lucht gehouden worden die inmiddels al meer kijkers heeft als rijnmond. Ga maar eens kijken : http://www.rtvdordrecht.nl in Leiden zou het zo ook moeten kunnen…

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline