Gemeente Leiden komt Holland Centraal tegemoet

3

Omroep Holland Centraal bevindt zich in zwaar weer. Het gaat financieel gezien niet goed met de omroep. Zo is er een huurschuld voor het pand aan de Kloosterpoort dat de omroep huurt van de gemeente. De omroep heeft onlangs bekend gemaakt de radioprogramma’s en de kabelkrant uit te willen besteden aan Rudeboy Media, de exploitant van Unity FM , de lokale omroep van Leiderdorp. Die zou per 1 oktober de uitzendingen voort willen zetten. Holland Centraal zegt meer met televisie te willen gaan doen. Als het Holland Centraal lukt om partners voor het onderdeel Televisie te vinden kan een doorstart worden gemaakt en is de gemeente Leiden bereid een deel van de huurschuld kwijt te schelden en de subsidie te verhogen. Dat heeft het college besloten.

De huurschuld van € 44.000 wordt voor de helft kwijtgescholden om een dreigend faillissement af te wenden. De resterende 22.000 euro mag de omroep in drie termijnen betalen. Wel moet Holland Centraal per 1 oktober het pand verlaten. Ook komt er een extra  subsidie over 2008 en 2009 van € 15.000 per jaar. Door landelijke regelgeving moeten gemeenten waarin Holland Centraal publieke lokale omroep verzorgt verplicht gaan meebetalen. Omdat tot op heden niet elke gemeente vrijwillig aan de zender bijdroeg, leidt dit tot een aanzienlijke meeropbrengst.

Delen

3 reacties

 1. cees mentink op

  Wat ik nu lees, moet de medewerkers van HC goed doen.
  HC moet in Leiden blijven en vanuit Leiden programma’s
  blijven maken voor een steeds grotere schare luisteraars.
  Actie! Het is kort dag!

 2. De laatste alinea is wel heel kort door de bocht. De regelgeving waarover gesproken wordt is nog niet ingevoerd. De Vereniging Nederlandse Gemeenten verzetten zich ook nog steeds hevig tegen deze regeling. Het is dus allerminst zeker dat die rijkgerekende steun voor HC er voor het eind van het jaar al is, of ooit zal komen.

  Daarnaast moet het Commissariaat voor de Media de overname van het programma van HC door Unity FM/Rudeboy Media nog goedkeuren, tot op dit moment is het CvdM nog niet officieel op de hoogte gesteld van deze voornemens.

  Ter afsluiting: Persoonlijk vind ik het jammer dat HC nu toch gered lijkt te gaan worden. Beter voor de afzonderlijke gemeenten in het uitzendgebied van Holland Centraal, en de enthousiaste radiomakers die dit gebied herbergt, was het geweest als HC kopje onder was gegaan. Dan hadden nieuwe initiatieven die wel gericht zijn op kwalitiatieve berichtgeving en programma’s zich kunnen ontplooien en had elke gemeente de omroep kunnen krijgen die het verdient.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline