Vluchteling in Agrigento (Sicilië), foto: Rachel Bacon.

Vluchtelingen uit heden en verleden bij Scheltema

Dit jaar is het Pilgrimjaar in Leiden, waarbij het historische feit herdacht wordt, dat het 400 jaar geleden is dat de Pilgrims hier arriveerden. In Engeland werden zij vervolgd vanwege hun geloofsovertuiging, in Leiden waren ze welkom. De Pilgrims vertrokken rond 1620 naar Amerika en worden gezien als de grondleggers van de Verenigde Staten. In het kader van het Pilgrimjaar presenteert Scheltema een actueel kunstproject van beeldend kunstenaar Rachel Bacon. Met ‘Float’ legt Bacon een link tussen de vluchtelingen van toen en die van nu.

Bacon heeft onder andere een bouwplaat gemaakt van het type schip (damloper of damschuit) waarmee de Pilgrims in 1620 uit Leiden naar Delfshaven zijn vertrokken. Ook maakte zij een papieren vouwmodel van een Zodiac, een (rubber-)bootsoort dat door veel hedendaagse vluchtelingen gebruikt wordt. Kinderen kunnen tijdens workshops de bootjes vouwen en vervolgens te water laten in de Vliet. De tewaterlating vindt plaats bij de gedenkplaat op 22 juli, de dag dat de Pilgrims uit Leiden vertrokken.

Daarnaast heeft de kunstenaar verhalen en beelden verzameld van hedendaagse vluchtelingen. Op het Italiaanse eilandje Lampedusa fotografeerde zij achtergebleven wrakken van vluchtelingenboten en op Siclië filmde ze de troosteloze situatie van Afrikaanse vluchtelingen in kampen. In Katwijk sprak ze met asielzoekers in een uitzetcentrum.

Op 14, 15 en 16 juli zijn er van 10.00 tot 13.00 uur workshops bootjes vouwen voor kinderen van de basisscholen uit Leiden en omgeving. Meer info: www.scheltemacomplex.nl.  

Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×