Water Maresingel niet gevaarlijk voor mensen

Uit onderzoek van de GGD Hollands Midden en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is gebleken dat de verontreiniging van het water van de Maresingel geen risico vormt voor de volksgezondheid. Dat heeft de gemeente Leiden bekendgemaakt. Ook wanneer mensen in contact zijn geweest met het water zou dit niet schadelijk zijn. Om verdere verspreiding van de verontreiniging te vooorkomen, plaatst de gemeente twee damwanden bij de Warmonderbrug en bij de Maresingel ter hoogte van nummer 21(a). Hiermee wordt een gebied ingedamd waarbinnen de baggerwerkzaamheden kunnen worden afgerond.

De electriciteitscentrale van E.ON Benelux maakt gebruik van het water van de singel om delen van het productieproces te koelen. Het koelwater van deze elektriciteitscentrale wordt normaal gesproken na gebruik in de Maresingel  teruggevoerd. Dit lozen veroorzaakt stroming in de singel. Om de verontreiniging van de baggerwerkzaamheden niet verder te verspreiden kan  E.ON tijdelijk haar koelwater niet rechtstreeks in de Maresingel kwijt. Daarom wordt een tijdelijke afvoerbuis gelegd. Via deze buis in de berm en op het fietspad van de Maresingel verplaatsen drie geluidsgedempte pompen het koelwater van de elektriciteitscentrale naar de Rijnsburgersingel. De buis eindigt ter hoogte van de Warmonderbrug (fiets- en voetgangersbrug ‘Heen en Weer’).

Maresingel afgesloten

In verband met het plaatsen van de pomp en de buizen is de Maresingel vanaf de Marnixstraat tot de Haarlemmerweg tot en met vrijdagavond afgesloten voor verkeer. De afvoerbuis blijft de Maresingel ter hoogte van nummer 21(a) ook na vrijdag 7 augustus stremmen. Dit betekent dat doorgaand verkeer tussen de Marnixstraat en de Haarlemmerweg voorlopig niet meer mogelijk is. De zijstraten van de Maresingel bijven wel bereikbaar.

Leiden gasfabriekterrein


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×