15e Kunstroute Leiden: 151 kunstenaars op 79 locaties

Voor de 15e keer organiseert Stedelijk Museum De Lakenhal de jaarlijkse open atelier- en galerieroute in Leiden. Hiermee wordt tevens de start van het nieuwe beeldende kunstseizoen gemarkeerd. Op vrijdagavond, zal de nieuwe directeur van De Lakenhal Meta Knol, samen met wethouder cultuur Jan-Jaap de Haan, de openingshandeling verrichten. 151 kunstenaars zetten de deuren van hun atelier of galerie wagenwijd open voor bezoekers op 79 bijzondere locaties, van het industriële fabriekspand Nieuwe Energie tot het kleine Wevershuis, kunstenaarsbolwerk Haagweg 4 en veel ateliers door de hele binnenstad. Traditiegetrouw is gebouw Scheltema het startpunt van de Kunstroute. Plattegrond en rijk geïllustreerd routeboekje kunnen gratis worden opgehaald. Scheltema en alle locaties zijn het weekend van 26 en 27 september geopend van 12.00 tot 18.00 uur. Info alle deelnemende kunstenaars en galeries: www.kunstrouteleiden.nl

Tijdens de Kunstroute is ook volop aandacht voor de jonge routebezoekers. Zo vindt op zondag 27 september het KinderKunstproject plaats in samenwerking met Kunsthuis Leiden. Onder begeleiding van professionele kunstenaars, kunnen kinderen tussen 5 en 10 jaar hun eigen kunstwerk maken, dat gedurende twee weken na de Kunstroute getoond wordt in de galerie van Kunsthuis Leiden (Hartesteeg 2b).

Kunstroute-Scholenproject

In het kader van het Pilgrimjaar staat het jaarlijkse Kunstroute Scholenproject dit keer geheel in het teken van de Pilgrims, de ‘Founding Fathers’ van Amerika. Voorafgaand aan de kunstroute hebben Leidse kunstenaars 400 basisscholieren in hun atelier ontvangen. Deze kunstenaars zullen na het kunstweekend diverse workshops geven.

Kunstprojecten in de stad

Buiten de activiteiten in ateliers vinden tijdens de Kunstroute in de stad verschillende kunstenaarsprojecten plaats: In de Dwarsbolwerkstraat presenteert kunstenaar Simone de Jong ‘Een gevoel van Gloria’: een bazaar vol rare, mooie en ontroerende spulletjes. In kunstenaarsvereniging Ars Aemula Naturae presenteert Yvonne van den Herik het kunstproject ‘Art in Progress’ waarbij live zal worden geëxperimenteerd vanuit een samenspel tussen dans, muziek, tekenen, schilderen en grafiek.

Overige presentaties in Scheltema

Daarnaast zijn er in Scheltema tijdens het Kunstrouteweekend een aantal tentoonstellingen te zien. Meer info: www.scheltemacomplex.nl

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×