Goede hygiëne kan gehoorschade kinderen voorkomen

Het LUMC heeft ontdekt dat goede hygiëne tijdens de zwangerschap gehoorschade bij kinderen kan voorkomen. Ongeveer een kwart van de kinderen met gehoorproblemen heeft deze handicap nog voor de geboorte opgelopen. De veroorzaker is een virusinfectie in de baarmoeder. Het cytomegalovirus (CMV) is voor volwassenen ongevaarlijk. Veel volwassenen merken zelfs niet dat ze een infectie hebben opgelopen. CMV kan bij ongeboren kinderen echter wel leiden tot ernstige problemen waaronder een klein hoofd, leverfunctiestoornissen, schade aan het gehoor en gezichtsvermogen en problemen in de ontwikkeling.

Ongeveer 15% van de kinderen met een CMV-infectie die na de geboorte gezond leken, krijgt later toch gehoorproblemen. Het virus kan in principe met de hielprik worden aangetoond. Dat gebeurt nu echter nog niet. Daardoor is het nu niet mogelijk de infectie tijdig te bestrijden. Daarom willen de onderzoekers van het LUMC nagaan of het zinvol is de CMV-test aan de hielprik toe te voegen en te laten volgen door opsporing van eventueel gehoorverlies. Het virus verspreidt zich vooral via urine en speeksel. Bovendien heerst het vooral onder kinderen. Zwangere vrouwen kunnen besmetting tegengaan door regelmatig hun handen te wassen, geen lepel te delen met hun kind en door een goede hygiëne in acht te nemen.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×