Scholieren debatteren in Provinciehuis

Morgen en vrijdag debatteren in het provinciehuis in Den Haag honderden scholieren met elkaar tijdens de nationale scholierendebatcompetitie ‘Op weg naar het Lagerhuis’. Uit Leiden doen leerlingen van het Bonaventura College mee.  Dit jaar is de twaalfde editie van de landelijk debatwedstrijd van de VARA. De wedstrijd begint dit jaar in Zuid-Holland en maakt daarna een reis door alle andere provincies. In Zuid-Holland doen er in totaal 26 scholen mee. De winnaars gaan door naar de achtste finales in Amsterdam. De finale is in mei en wordt door de VARA op tv uitgezonden. De winnende school gaat op excursie in Londen bij het Engelse Lagerhuis. Vorig jaar won Dalton Voorburg uit Zuid-Holland deze hoofdprijs.

De scholen die op 14 of 15 januari vroegtijdig worden uitgeschakeld gaan door naar de Zuid-Hollandse Jongerendebatwedstrijd. De winnaars gaan een dag raften. Alle winnaars worden bekend gemaakt op donderdag om 16:30 uur en op vrijdag om 17:30 uur.

Vrijdag vindt ook het Provinciaal Jeugddebat plaats waarin jongeren in debat gaan met leden van Provinciale Staten. De thema’s die op de agenda staan zijn: jongerenhuisvesting, milieuvervuiling, cultuureducatie en zichtbaarheid van de provincie. De jongeren zullen met voorstellen komen en daarover debatteren met de statenleden. Na het debat worden de beste debaters verkozen die later dit jaar met landelijke politici in discussie zullen gaan.

De debatten zijn via internet live te volgen op www.zuid-holland.nl/jongerendebatdagen. Op 14 januari start de internetuitzending om 15:00 uur als de finale begint. Op 15 januari is vanaf 13:30 uur eerst het Provinciaal Jeugddebat rechtstreeks te volgen en daarna volgt de finale.

Op beide dagen vinden ook provinciale schaduwverkiezingen plaats. Alle jongeren krijgen op het provinciehuis de kans hun stem uit te brengen.

Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×