De jonge Leidenaar Marinus van de Lubbe: stroman of onschuldig aan de Rijksdagbrand? (foto Kees Walle)

Marinus van der Lubbe: tipje sluier Rijksdagbrand opgelicht?

Op 27 februari 1933 brandde in Berlijn de Rijksdag, het Duitse parlement. In het brandende gebouw werd de Leidse metselaar Marinus van der Lubbe gearresteerd, die beweerde dat hij de brand in zijn eentje had gesticht. In een geruchtmakend proces werd hij hiervoor ter dood veroordeeld en in januari 1934 werd Van der Lubbe, slechts 24 jaar oud, onthoofd. De aanslag had enorme politieke gevolgen en vormde het startschot voor de Jodenvervolging en de nazi-dictatuur.

Altijd zijn er twijfels geweest over de rol van de communist Van der Lubbe. Kon één man zo’n aanslag plegen? Zaten de nazi’s er niet zelf achter? Was de Leidenaar een stroman of was hij totaal onschuldig?

De Historische Vereniging Oud Leiden en de Dirk van Eck-stichting, in samenwerking met het Duitsland Instituut Amsterdam, besteden op donderdag 4 februari aandacht aan de tragische geschiedenis van Van der Lubbe. De lezing vindt plaats in het Scheltema-complex aan de Marktsteeg 1 in Leiden, aanvang 19.30 uur.

Michael S. Cullen, een in Berlijn wonende Amerikaan, zal daar de laatste onderzoeksresultaten naar Van der Lubbes rol bij de Rijksdagbrand bespreken. Cullen is historicus en journalist en spreekt in het Engels. Hij geldt als een groot kenner en pleitbezorger van het roemruchte Rijksdaggebouw.

Leidenaar Kees Walle zal een levendig beeld geven van de doodgewone arbeidersjongen achter de legende. Walle verdiept zich al decennia lang in Van der Lubbe. Van zijn hand verscheen o.a. `Tussen Leiden en Leipzig: het korte leven van Marinus van der Lubbe’. Na afloop is er een discussie.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×