'Boten' door W.W. Kersten, foto: PR.

Bijzondere ere-tentoonstelling oud-museumconservator Wim Kersten

102 jaar geleden werd Wim Wander Kersten geboren, die een belangrijke rol speelde in de Nederlandse Kunstgeschiedenis. Kersten overleed in 1974. Hij was naast museumconservator ook schrijver, schilder en organisator en richtte zich na de Tweede Wereldoorlog op de ontwikkeling van de kunst. Zijn gehele leven heeft hij op de barricaden gestaan voor de vrijheid van de kunst en voor de plaats van de kunst en de kunstenaar in de samenleving, hetgeen kort na de oorlog lang niet vanzelfsprekend was. Moderne, niet-realistische kunst werd in die tijd vaak afgedaan als een uiting van geesteszieken of charlatans. In 1947 behoorde Kersten tot de oprichters van ‘Vrij Beelden’, de eerste moderne kunstenaarsgroep in naoorlogs Nederland (1947-1954. In 1954 gaat ‘Vrij Beelden’ op in de in de grootste moderne kunstenaarsbeweging die Nederland heeft gekend: de Liga Nieuw Beelden (1954-1969). Vanaf 1949 was Kersten, onder de legendarische Jhr. Willem Sandberg, hoofdconservator van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Een deel van de Nederlandse verzameling van de schilderijen van Kersten is tot en met 14 februari te zien op een bijzondere tentoonstelling in Oegstgeest.

Jetteke Bolten, oud-directeur van Stedelijk Museum De Lakenhal, heeft in besloten kring de opening van deze tentoonstelling verricht.

Locatie: Martin Seegers Kunstbemiddeling, Wilhelminapark 10, Oegstgeest.
De tentoonstelling is geopend op weekenddagen tot en met 14 februari, daarnaast uitsluitend op afspraak: 071-5 152 152 / 06 39 88 00 72. Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur, in aanwezigheid van de zoon van de kunstenaar en een van de andere commissieleden.

Research en samenstelling: drs. W. I. Maarten Kersten, directeur Leids Instituut voor Cultuurstudies, zoon van de kunstenaar, dr. Jacques. van der Vliet ( Haarlem), verzamelaar en kenner van kunst uit deze periode en oud-directeur van de Galerie Liga Nieuw Beelden en Martin Seegers, eveneens verzamelaar/kenner van de genoemde periode en kunstadviseur uit Oegstgeest.

Cultuur Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×