GroenLinks pleit voor minderheidscollege

Het zou goed voor de stad zijn als er na de verkiezingen een progressieve creatieve coalitie komt die bereid is op basis van argumenten de stad vooruit wil helpen en durft te denken buiten de gebaande paden om. Dat schrijft GroenLinks raadslid Hans van Egdom op zijn weblog. Dat hoeft dan wat hem betreft geen coalitie te zijn die een meerderheid heeft in de raad. “Als vier partijen met grote politieke verschillen met elkaar moeten samenwerken dan komt er ook wel erg veel druk op de ketel te staan. Dat leidt tot het krampachtig vasthouden aan een eenmaal gesloten akkoord en voor wat niet geregeld is koortsachtig overleg in de achterkamertjes. Compromis op compromis stapelt zich op, waarbij door het uitwisselen van succesjes ook nog sprake is van verknoping van compromissen. Dat is fnuikend voor het geloof van de burger in de democratie. Die krijgt het beeld dat het allemaal gekonkel is. Goedbedoeld draaien we door dit systeem langzaam het licht uit.”

Van Egdom betreurt het dat discussies in de gemeenteraad steeds minder over de inhoud gaan, omdat die grotendeels al vastligt in het coalitieakkoord. Hij pleit voor een fundamenteel debat over hoe het anders moet. “De kiezer is op drift en je ziet partijen daar heel zenuwachtig op reageren. Als het een college van B en W niet lukt om zich iets onafhankelijker daarvan op te stellen dan draait het systeem helemaal vast. Ik denk dat het een verademing zou kunnen zijn voor de Leidse politiek als een college meer op basis van wat Leiden nodig heeft dan op basis van een strak akkoord van een meerderheid van collegepartijen zou gaan regeren. Dan kan men zoeken naar wisselende meerderheden en kunnen de partijen in de raad ook zeggen wat ze vinden zonder met meel in de mond te praten.”

Van egdom: “Als een nieuw college straks geen meerderheid zou hebben, moeten partijen altijd een meerderheid voor hun plannen veroveren. Niet door de achterkamertjes maar door de argumentatie. Na mijn ervaringen bij het laatste college word ik daar wel enthousiast van. Een college met leden vanuit de linker en rechterhoek van het politieke spectrum levert constant gedoe op als ze bij belangrijke onderwerpen het altijd eens moeten worden. Het gevolg van zo’n systeem is dat elk onderwerp dan ook heel erg politiek ingekleurd gaat worden.”

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×