Tijdens een matig bezochte verkiezingsavond in de Kooi liepen de gemoederen af en toe toch nog hoog op. Met name het gebrek aan communicatie rond de plannen met het Kooiplein schoot veel bewoners in het verkeerde keelgat. (Foto's: Chris de Waard).

Bewoners Kooi ongerust over plannen Kooiplein

Afgelopen avond werd in Buurtcentrum de Kooi een verkiezingsdebat gehouden over onderwerpen waar de wijk direct mee te maken heeft of krijgt. Er werd uitgebreid gediscussieerd over de grootschalige renovatieplannen in de wijk, overlast bezorgende hangjongeren en de Ringweg Oost die in een terugval-optie, als via Leiderdorp niet doorgaat, via de Sumatralaan wordt aangelegd. De bewoners konden wat dat betreft gerust naar huis. Alleen voor de VVD is de terugval-optie ook nog echt een optie. Lijstrekker Laudy vindt de rondweg zo belangrijk dat ook de Sumatralaan in beeld blijft, als het echt niet anders kan. De plannen rond het Kooiplein en de Brede School hielden de gemoederen ook flink bezig. Vanavond besluit de Leidse gemeenteraad over het, gewijzigde, plan. En die wijzigingen kennen de bewoners helemaal niet. Zo bleek tijdens het verkiezingsdebat. Met alle partijen aanwezig was er na afloop al snel een meerderheid gecreëerd die vanavond in de raad aan de noodrem zal trekken.

Het meeste moeite hebben de omwonenden met de knip die er in de Surinamestraat komt, waardoor je niet meer door kan rijden naar de Kooilaan. Ook de Oude Kooi wordt volgens de bewoners slechter bereikbaar, vooral voor ouderen. En hoe het met de bussen moet die nu via de Surinamestraat rijden bleek ook nog helemaal niet duidelijk. Een ander probleem is de bevoorrading van de winkels aan het Kooiplein. Daarmee vrezen de ondernemers grote problemen.

Na afloop van het debat spraken VVD, PvdA, CDA en SP alvast af om morgen wel in te stemmen met de plannen, maar dan wel zonder de verkeersafwikkeling. Die kan de komende paar maanden dan zorgvuldig in kaart worden gebracht en, nog veel belangrijker, met de bewoners worden besproken. Daarna wordt over de verkeersmaatregelen een apart besluit genomen.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×