Struikelstenen in Breestraat halen Joden uit de vergetelheid

Door vier struikelstenen in de Breestraat te plaatsen, heeft de Duitse kunstenaar Günter Demnig de in de Tweede Wereldoorlog vervolgde en vermoorde Joden uit de vergetelheid gehaald. Hij plaatste de vier stenen gisterochtend in het trottoir voor De Kler aan Breestraat 161. In dat pand zat in de oorlogsjaren een winkel die meubels en kleding verkocht. Boven die winkel woonde Ernst Loeb en zijn gezin. Deze familie werd gedeporteerd naar verschillende concentratiekampen. Drie kinderen uit het gezin, overleefden de oorlog. In de etalage van De Kler is een expositie te zien over de meubelzaak en het gezin.

De Struikelstenen, in het Duits Stolpersteine, zijn ontworpen door Günter Demnig. Hij vindt dat een mens pas vergeten is, als zijn naam vergeten is. De stenen zijn van messing en hebben een inscriptie met informatie over de gedeporteerde en vermoorde Joden. Bij de plaatsing van de stenen gisteren, waren naast de kunstenaar ook burgemeester Lenferink, rabbijn Katzman en belangstellenden aanwezig. Er werd ook een struikelsteen geplaatst voor het huis aan Van der Waalsstraat 34. Hier woonde Jacob Philipson, administrateur van het Joods Weeshuis, die in Sobibor is omgebracht.

Advertentie

Leiden Stolpersteine in Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×