In steeds meer steden worden jaarlijks ook kinderen in het zonnetje gezet met een lintje. In Nijmegen bijvoorbeeld waar oud-Leidenaar burgemeester Thom de Graaf de lintjes uitreikt op de 'Dag van de Rechten van het Kind' in november. (Archieffoto: Niijmegen Online).

PvdA wil Leidse kinderlintjes

Het kan niet op met de lintjes in Leiden. Naast de officiële jaarlijkse lintjesregen op de dag voor Konininnedag, kent Leiden al enkele jaren ook groene lintjes. Deze worden jaarlijks op 5 juni, Wereld Milieudag, uitgereikt door GroenLinks aan personen die zich inzetten voor het milieu. Als het aan de Leidse PvdA ligt komen daar nu ook kinderlintjes bij. De partij vindt het jammer dat kinderen en jongeren op 29 april nooit een lintje krijgen en wil daarom aansluiten bij een groeiende groep van gemeenten in Nederland waar ook kinderen en jongeren met een lintje in het zonnetje worden gezet. Raadslid Esther Karsch-Spiro heeft het voorstel inmiddels samen met vice-fractievoorzitter Henny Keereweer van de PvdA ingediend.

PvdA raadslid Esther Karsch-Spiro noemt de jeugdlintjes heel belangrijk: “Elk jaar zijn er tientallen Leidse kinderen en jongeren die wat ons betreft een lintje verdienen. Zij organiseren bijvoorbeeld een actie voor een goed doel, redden een mens of een dier uit een noodsituatie, zorgen voor hun ouders, broers en/of zussen of doen al jarenlang vrijwilligerswerk. We moeten ervoor zorgen dat jongeren die iets bijzonders doen ook gewaardeerd worden. Een lintje speciaal voor kinderen en jongeren kan daarbij helpen. Het moet ook een bijzondere onderscheiding zijn. Daarom stellen we voor er maximaal tien per jaar uit te reiken. De uitreiking moet natuurlijk door de burgemeester gedaan worden, net als de uitreiking van de Koninklijke lintjes.”

De PvdA wil met de kinderlintje ook bereiken dat de gemeente meer aandacht gaaf geven aan kinderen en jongeren met wie het goed gaat. “Vanuit de gemeente is er tot nu toe vooral aandacht voor de problemen waar kinderen en jongeren mee te maken hebben of de problemen die zij veroorzaken. Dat willen we veranderen. Ook vanuit de jeugd zijn er heel veel waardevolle initiatieven die de stad beter, mooier en socialer maken en dat moeten wij ondersteunen.”

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×