Lezing bijzondere instrumenten bij Boerhaave

Conservator Ton Wiechmann verzorgt op zondag 30 mei de maandelijkse lezing in Museum Boerhaave. Hij zal vertellen over instrumenten uit de Gouden Eeuw. Het museum heeft bij testamentaire beschikking een bijzonder instrument gekregen, dat vermoedelijk geweest is van Fahrenheit. Het gaat om een combinatie van een barometer en een thermometer, waarop vermeld staat dat het gemaakt is door Daniël Gabriël Fahrenheit die leefde van 1686 tot 1736. Omdat thermometers uit die tijd zeer zeldzaam zijn, is het museum uitvoerig aan het onderzoeken of het instrument inderdaad zo oud is en door Fahrenheit werd gemaakt. De voorlopige conclusies bevestigen dat dit inderdaad het geval is. Boerhaave bezit de enige twee bekende wetenschappelijke thermometers van Fahrenheit. Tijdens zijn lezing zal de conservator niet alleen ingaan op de instrumenten van Fahrenheit, maar ook op andere bijzondere instrumenten uit de Gouden Eeuw. De bijeenkomst begint om 15 uur en duurt ongeveer drie kwartier.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×