Zweefvliegen niet meer in Valkenburg

Wie van zweefvliegen houdt, kan binnenkort niet meer terecht in Valkenburg. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben besloten dat dit vliegveld definitief sluit zodra de woningbouw start. De provincie heeft gezocht naar alternatieve locaties, maar die niet gevonden. De Noordplaspolder, de Grote Polder en de Groene Buffer bleken vanwege bestuurlijke en maatschappelijke weerstand niet geschikt. Het Noordwijkse Natuurgebied Langeveld, dat al jaren gebruikt wordt door zweefvliegers, is straks het enige zweefvliegveld in de provincie. Langeveld is een Natura 2000-gebied waar de Natuurbeschermingswet op van toepassing is. Vanwege die bescherming kunnen de huidige activiteiten niet worden uitgebreid. Het doorgaan met die activiteiten is niet in strijd met de Natuurbeschermingswet. Samen met andere betrokken partijen werkt de provincie aan een plan waarin staat hoe het zweefvliegen op een verantwoorde, niet schadelijke manier in het natuurgebied kan blijven plaatsvinden. Zodra dat plan klaar is, bepaalt de provincie of Langeveld een zweefvliegbasis kan blijven.

Advertentie

Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×