'Vervlogen en Schaduwverhalen' bijzondere visie op begraafplaats Rhijnhof

In het kader van de viering van het 100-jarig bestaan van Rhijnhof onderzocht beeldend kunstenaar Annelies Dijkman de geschiedenis van deze bijzondere Leidse begraafplaats. Sinds 1910 worden op Rhijnhof mensen begraven en iedere tien, twintig jaar worden de graven ook weer geruimd. Dijkman vraagt zich af hoeveel mensen hier ooit begraven zijn en hoeveel er nog liggen? Haar resultaten, onder de titel ‘Vervlogen’ zijn te bekijken bij Scheltema. Een vitrine vertelt over de levenscyclus van het koolwitje, (ook een bezoeker van de begraafplaats) en toont statistieken van Rhijnhof. Vlinders, die een hele korte levenscyclus hebben, worden geprojecteerd op een muur, als fladderende lichtvlekken en dolende zielen.

In een andere ruimte toont beeldend kunstenaar Lies Lantinga resultaten van het project ‘Schaduwverhalen’, gemaakt door leerlingen van het Da Vinci College. Ook Lantinga bezocht de begraafplaats met 4-VWO leerlingen. Ze gebruikten camera’s om de symboliek in kaart te brengen en levensverhalen te reconstrueren. Daarna ontwierpen zij alternatieve symbolen in pictogrammen, die vertellen over hun eigen leven. In fotolijsten zijn de resultaten te zien.

De tentoonstelling loopt van 11 juni tot en met 11 juli en wordt op 11 juni om 17.00 uur door oud burgemeester van Leiden, Cees Goekoop, geopend.

Meer info: www.scheltemacomplex.nl en www.rhijnhof.nl

Advertentie

Cultuur


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×