Wethouders op radarquad opzoek naar kasteel Boschhuysen

Gisteren stapten de wethouders Pieter van Woensel en Jan-Jaap de Haan op een radarquad, op zoek naar kasteel Boschhuysen. Met deze actie trapten zij het archeologisch grondradaronderzoek op het sportveldencomplex aan de Boshuizerkade af. Dit complex bestaande uit een aantal velden en gebouwen in Leiden Zuidwest wordt herontwikkeld. Tijdens de aanleg van de sportvelden in 1955, werden de buitenmuren ontdekt van kasteel Boschhuysen. Dit was de ridderhofstede van het in de 16e eeuw uitgestorven vooraanstaande geslacht van Boschuysens.

Het oorspronkelijke kasteel komt uit het begin van de 14e eeuw. Dat kasteel werd in 1574, het jaar van Leidens Ontzet, verwoest en uiteindelijk helemaal afgebroken. Rond 1632 werd op dezelfde plek een nieuw huis gebouwd, dat in de 18e eeuw moest wijken voor een eenvoudig landhuis. Dat huis kon ook niet lang blijven staan, omdat het gebied in de 19e eeuw werd geëgaliseerd en als weiland ging dienen. In 1955 werd verder ontdekt dat er in de buurt van het kasteel een steenbakkerij gestaan heeft. Ook is er een aantal bijgebouwen geweest. Een deel daarvan bevindt zich mogelijk onder de sportvelden. De gemeente wil tijdens de herontwikkeling van het complex rekening houden met deze historische resten. Om er voor te zorgen dat die vondsten goed geconserveerd blijven, zal er niet op gebouwd worden. Bij het in kaart brengen ervan, worden radarquads ingezet. Met behulp van deze wagentjes voorzien van een antenne, worden radarprofielen gemaakt. Die profielen geven gedetailleerde informatie over de samenstelling van de ondergrond en maken onder meer Ondergrondse historische objecten en resten maar ook funderingen en holle ruimten zichtbaar.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×