Schilderij Lucas van Leyden favoriet bij bezoekers Lakenhal

De bezoekers van de Lakenhal hebben massaal een schilderij van Lucas van Leyden verkozen tot topstuk van het museum. In het kader van het grootschalige collectieproject `Werk in Uitvoering’ peilt het museum de mening en wensen van de bezoekers. Zij krijgen ondermeer de vraag hun favoriete werk te noemen. Tot nu toe noemde 10% van de bezoekers het door Lucas van Leyden geschilderde drieluik het Laatste Oordeel. Met zoveel stemmen staat dit schilderij op de eerste plaats in de top tien van favoriete stukken. In die top tien staan de typische `Bavelaars’ kijkkastjes van hout en ivoor, die door de Leidse familie Bavelaar rond 1800 gemaakt werden voor passanten en toeristen, op de tweede plaats. Op nummer drie staat Het grote glas-in-loodraam dat Harm Kamerlingh Onnes in 1929 ontwierp voor het Algemeen Handelsblad. Ook het gebouw van de Lakenhal ontbreekt niet in de lijst. Het staat op de negende plaats. Wie meer werk van Lucas van Leyden wil zien, kan volgend jaar zijn hart ophalen tijdens de tentoonstelling `Lucas van Leyden en de Renaissance’ die van 20 maart tot 26 juni in de Lakenhal opgesteld is.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×