Na 25 jaar draagt Aad van eer Luit de organisatie van de Lakenfeesten over aan Richard van Leeuwen en Nilles Raken. (Foto's: Chris de Waard).

25 Jaar Peurbakkentocht: "Aadje bedankt"

Groter en grootser dan ooit, dat was de 25e editie van de Peurbakkentocht die gisteren weer vele duizenden mensen op de been bracht. Een piratenschip, een penisplant en een wk pletterboot konden veel waardering van het publiek en de jury oogsten, maar ook lieten veel deelnemers het feit dat het de laatste keer is dat Aad van der Luit de Lakenfeesten organiseert niet ongemerkt voorbij gaan. Veel peurbakken hadden borden of spandoeken waarop Aad werd bedankt voor een kwart eeuw Leidse Lakenfeesten. Na de prijsuitreiking zette jury-voorzitter Menno Smitsloo een ‘Aadje bedankt, Aadje bedankt’ in dat massaal werd overgenomen. Van der Luit hield het daarbij bijna niet droog. Overigens blijft hij als presentator voorlopig nog wel bij de Peurbakkentocht betrokken.

Videoverslag: www.ILoveLeiden.com.

De jury had ook dit jaar weer een zware klus bij het beoordelen van de maar liefst 65 deelnemers, maar kon dit jaar rekenen op veel ervaring. Speciaal ter gelegenheid van de 25e editie zaten er verschillende mensen in de jury die ook 25 jaar geleden die klus klaarden. Kok Vons van de brandweer, Marianne van der Vlugt, die destijds de bestuursmedewerker van burgemeester Goekoop was en ook Goekoop zelf namen plaats in de jury. Burgemeester Goekoop bedacht de Peurbakkentocht 25 jaar geleden toen hij in Amsterdam gecharmeerd raakte van de Pieremegoggel; een stoet kleurige bootjes. Brandweercommandant Bart Mark verzon toen de naam voor de Leidse equivalent: Peurbakkentocht. Genoemd naar de peurbakken, waarmee veel Leidenaren er vroeger op uittrokken om illegaal op paling te vissen. Bij het peuren wordt gevist met een lijn of touw waaraan een tros wormen hangt.

Ook dit jaar waren er weer veel prijzen te vergeven. Bekers voor de eerste drie plekken in vier categorieën.

Muziek:

 1. Musicalgezelschap Otis

 2. Cafe-diner de Grote Beer met Tartuffe (Penisplant)

 3. Tamarco

Bedrijven:

 1. Heineken Pletterboot

 2. Artshop

 3. Van der Valk Tours / Avifauna

Particulieren:

 1. Stamgasten

 2. Bouter Bouw (drijvende danseres)

 3. Fata Morgana (Design by Ellis)

Verenigingen:

 1. Vrienden van Pommerans (piratenschip)

 2. Roze Beurs / COC

 3. Salsiando

Alles over de Lakenfeesten staat op www.lakenfeesten.nl.

Advertentie

Cultuur Leiden lakenfeesten2010


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×