Grote Overlast hangjongeren rond Luifelbaan

De winkeliers in en rond Winkelcentrum de Luifelbaan op het Bevrijdingsplein, kampen al langere tijd met flinke overlast, schrijft de VVD. Die overlast wordt veroorzaakt door groepen hangjongeren die niet alleen rommel op straat en in de portieken achterlaten, maar ook winkelmeubilair slopen en winkeliers en klanten intimideren. Met het mooie weer hangen de jongeren vooral buiten rond. Bij kou of regen, verplaatst hun overlast zich naar de portieken. De eigenaar van een lunchroom vertelt dat zijn zaak in de avonduren geteisterd wordt door groepen jongeren die rond het pand hangen en de brede vensterbank gebruiken als bankje en afvalbak. Ook brengen ze regelmatig vernielingen aan het gebouw aan. De eigenaar heeft voor ruim €6.000 aan vernielde natuurstenen gevelbeplating moeten vervangen.

Ook andere winkeleigenaars hebben al schade aan hun panden moeten laten repareren en ervaren veel overlast. Enkele winkeliers hebben zelfs besloten vanwege de overlast en intimidatie op koopavond dicht te blijven, of eerder te sluiten. De winkeliers die de jongeren aanspraken op hun gedrag, moesten dat naar hun zeggen bekopen met nog meer vernielingen. Volgens hen treedt de politie nauwelijks op tegen de jongeren. Wanneer er agenten op het Bevrijdingsplein aanwezig zijn, houden die zich vooral bezig met het bekeuren van fietsers die door het voetgangersgebied rijden. De VVD wil van het college weten of en wat er gaat gebeuren om de overlast terug te dringen en de orde te handhaven.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×