Overmatig alcoholgebruik jongeren aangepakt

De politie, Halt en Brijder Verslavingszorg gaan het overmatig alcoholgebruik onder jongeren in de Rijn- en Veenstreek aanpakken. Uit onderzoek is gebleken dat alcoholgebruik op jonge leeftijd vaak leidt tot agressief gedrag, een verhoogd risico op (verkeers)ongevallen en vernielingen. Met behulp van de Halt-afdoening Alcohol, moet de overlast die dronken jongeren veroorzaken, worden teruggebracht. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar die betrapt worden op overmatig drinken, krijgen een doorverwijzing naar Halt. Daar nemen zij deel aan individuele gesprekken, die er toe moeten leiden dat ze niet nog eens veel te diep in het glaasje kijken. Verder moeten de jongeren meedoen aan een leerproject bij Brijder. Ze leren daar onder meer wat de schadelijke effecten van alcohol zijn. In sommige gevallen moeten de jongeren ook een leeropdracht uitvoeren en de schade die zij hebben veroorzaakt, betalen. Voor deze aanpak is gekozen, omdat een bekeuring vaak weinig indruk op de jongeren maakt. De boete wordt immers vaak betaald door de ouders. De Halt-afdoening raakt de drankmisbruikers wel. Het kost hen veel vrije tijd en dwingt hen na te denken over de gevolgen van hun gedrag.

Advertentie

Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×